Flacăra pădurii, o plantă tropicală folosită ȋn medicina ayurvedică

0

Flacăra pădurii sau copacul din fier (Ixora coccinea) este o plantă originară din sud-estul Asiei. Crește sub formă de tufă globulară cu ȋnălţime de circa 3 m, dar există și varietăţi pitice, de numai 90 cm.

Face parte din familia cafelei, Rubiaceae.

Este folosită ȋn medicina tradiţională ayurvedica pentru tratarea a numeroase afecţiuni. Frunzele, florile și fructele sale conţin substanţe cu rol antioxidant, antibacterian, gastroprotector, hepatoprotector, antimutagen, etc.

Numele știinţific al speciei provine de la cuvȃntul Isvara din limba sanscrită care ȋnseamnă zeu, cu referire la zeul Shiva și de la cuvȃntul latin coccineus –roșu aprins.

Frunzele sale eliptice, opuse, sunt lucioase, cu lungime de circa 10 cm. Iniţial, au culoarea bronzului, dar pe măsură ce se maturizează, devin verzi.

Este plantată ȋn toată zona tropicală și subtropicală, fiind admirată pentru florile mici, tubulare, roșii, galbene, portocalii sau roz, cu 4 petale, grupate ȋn inflorescenţe. Acestea atrag o mulţime de fluturi și albine și se deschid pe perioada verii fiind urmate de fructe rotunde, purpuriu ȋnchis sau negre.

Vezi și: Cafeaua crescuta la umbra salveaza padurea tropicala

Flacăra pădurii-ȋngrijire

Planta preferă soluri acide, bogate ȋn substanţe nutritive, umede, dar bine drenate, ȋn zone expuse soarelui. Dacă temperatura scade sub 10 grade Celsius mai multe zile la rȃnd, moare. Ca urmare, se recomandă mutarea sa la interior ȋncepȃnd cu luna octombrie.

Nu tolerează seceta, iar ȋn soluri alcaline, precum cele de la marginile șoselelor, frunzele sale se ȋngălbenesc.

Este sensibilă la atacul afidelor, fiind necesare verificări periodice.

Se poate folosi la decorarea grădinilor și a parcurilor, ca și la realizarea gardurilor vii, dar tăierile frecvente vor afecta negativ ȋnflorirea.

Este una dintre speciile utilizate la transformarea ȋn bonsai.

Ȋnmulţirea sa se face cu ajutorul butașilor.

Pe piaţă există mai multe varietăţi dintre care cele mai cunoscute sunt: Maui, care tolerează mai bine temperaturile scăzute, Princes of Orange, cu flori portocalii, Sunset cu flori galbene și Herrera’s White, cu flori albe.

Sursa foto: https://herbariocmc.blogspot.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here