Floarea albinei sau pana indiană, un nor de fluturi ȋn grădina ta

1

Floarea albinei (Gaura lindheimeri) sau pana indiană este o plantă perenă, originară din Texas, Louisiana și Mexic. Crește sub formă de tufă cu ȋnălţime de 60-120 cm și lăţime de 30-40 cm, dimensiuni pe care le atinge după 2-5 ani.

Florile sale sunt mici, roz sau albe cu 4 petale. Se deschid ȋncepȃnd cu luna mai și continuă să ȋnflorească pȃnă la finalul toamnei atrăgȃnd o mulţime de insecte și păsări colibri. Frunzele sunt lanceolate, au lungime de 5-7 cm și culoare verde sau vișinie.

Numele speciei vine de la cuvȃntul grecesc gauros care ȋnseamnă superb și de la numele lui Ferdinand Jacob Lindheimer, pasionat de botanică care a trăit ȋn Texas, ȋn sec. XIX.

Floarea albinei-ȋngrijire

Floarea albinei are nevoie de mult soare, de un sol bine drenat, nisipos, cu pH neutru. Rezistă cu ușurinţă la secetă, temperaturi ridicate, geruri și dăunători, fiind ușor de ȋngrijit.

Se ȋnmulţește prin seminţe, butași ce se recoltează vara sau prin divizarea tufei.

Pentru a avea destul spaţiu de dezvoltare, se recomandă ca distanţa dintre plante să fie de 30 cm.

În grădini se ȋmbină armonios cu Echinacea, iarba decorativă, petunii sau coada șoricelului. Se poate crește și ȋn ghivece.

Vezi și: Iarba codita de iepuras

Gingășia florilor și aspectul sălbatic pe care ȋl conferă grădinilor a determinat obţinerea a numeroase varietăţi dintre care cele mai căutate sunt:

Whirling butterfly cu flori ce amintesc de niște fluturi mici, albi. Tulpina sa este roșiatică, iar aspectul tufei este mai compact.

Dauphine cu tulpină lungă de 150-200 cm

Siskyou pink cu flori roz, grupate.

Passionate rainbow cu flori roz și frunze ȋnchise la culoare cu margini roz, crem și aurii.

Pretty in pink cu flori roz ȋnchis.

Sursa foto: www.emerisa.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here