Splinuţa sau varga de aur

0

Splinuţa (Solidago virgaurea) este o plantă erbacee, perenă, folosită ȋn medicina tradiţională, originară din Europa, vestul Asiei și nordul Africii. Face parte din familia Asteraceae.

Este cunoscută sub numeroase denumiri, ȋn funcţie de zonă. De exemplu, pe lȃngă varga de aur se mai numește și zmeoaică sau floare boierească, iar ȋn vestul Europei, floarea Peter Pan.

Numele știinţific al plantei vine de la cuvintele din limba latină solidus care ȋnseamnă ȋntreg și ago care ȋnseamnă a face, cu referire la proprietăţile sale medicinale.

Splinuţa se foloseste în diferite preparate la tratarea infecţiilor urinare, tusei, sȃngerării gingiilor, dar și pentru vindecarea rănilor. Unele dintre substanţele pe care le conţine au efect antioxidant, antiinflamator, analgezic, antibacterian, antifungic, diuretic, antidiabetic, etc.

Datorită proprietății sale de a acumula fier este cultivată în zonele industriale în care solul a fost contaminat cu acest metal.

La noi, se ȋntȃlnește ȋn flora spontană, ȋn poieni și margini de pădure. Uneori este confundată cu ambrozia, dar splinuţa nu generează alergii, polenul său fiind unul “lipicios” pentru a putea fi purtat de insecte, spre deosebire de cel al ambroziei care este răspȃndit de vȃnt.

Tulpina sa ajunge la 1 m, iar frunzele sale sunt eliptice, cu margini zimţate. Florile sunt mici, galbene, grupate ȋn inflorescenţe de tip racem. Se deschid din iulie pȃnă la sfȃrșitul toamnei atrăgȃnd numeroase insecte. Parfumul lor este plăcut, ceea ce face să fie folosite și ca flori tăiate.

Vezi și: Mazarichea, floarea delicata care parfumeaza intreaga gradina

Splinuţa-ȋngrijire

Splinuţa preferă solurile expuse soarelui, cu fertilitate medie, bine drenate.

Este o specie rezistentă la atacul insectelor.

Se ȋnmulţește ușor prin seminţe și divizarea tufelor la un interval de 2-3 ani.

Planta poate fi folosită pentru amenajarea bordurilor florale, pentru ascunderea unor construcții inestetice precum magazii sau ziduri și pentru crearea unei atmosfere rustice în grădină.

Dacă vă doriţi o plantă cu dimensiuni mai reduse, puteţi alege subspecia Solidago virgaurea minuta care crește numai pȃnă la 15-18 cm.

Un plic cu 30 seminţe de splinuţa costa 3 lei pe www.gradina-de-vis.ro

Sursa foto: www.outsidepride.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here