Floarea de la ora 4, o plantă care își deschide florile la ora fixă

2

Lunile de vară aduc cu ele o explozie de culori și miresme în parcuri și grădini. Una dintre cele mai întȃlnite prezențe, cu o mulțime de flori cu culori vii ce se deschid spre seară, la aceeași oră, este floarea de la ora 4.

Floarea de la ora 4 (Mirabilis jalapa) este o plantă erbacee, pernă, întȃlnită în zona tropicală, din Mexic pȃnă în America de Sud. Are numeroase nume populare dintre care amintim: Frumoasa nopții, Barba împăratului, Minunea din Peru, Don Juan al nopții și Prințesa din Peru.

Crește sub formă de tufă, cu înălțime de 60-90 cm, uneori depășind chiar 1m înălțime. Prezintă rădăcini tuberizate și frunze ovale, cu vȃrful ascuțit și lungime de 5-9 cm.

Florile de 4-5 cm, au formă de pȃlnie și pot fi roșii, roz, albe, violet, galbene sau bicolore.

Perioada de înflorire durează din iulie pănă în octombrie, parfumul florilor atragănd o mulțime de insecte.

Fructul este o capsulă ce conține o singură sămȃnță.

Vezi și: Lliacul de vara, flori cu miros de miere

Floarea de la ora 4- îngrijire

Planta preferă soluri umede, dar bine drenate, în zone ferite de vȃnt. Iarna, solul din jurul plantei trebuie acoperit cu mulci uscat care să o protejeze de umiditate excesivă.

Ȋn general, este rezistentă la atacul insectelor, dar se recomandă o verificare periodică pentru a preveni atacul afidelor. Melcii pot de asemenea, crea probleme.

Se reproduce prin tuberculi sau prin semințe semănate direct în grădină după data de 15 aprilie. Adȃncimea recomandată este de 2,5 cm. Germinarea are loc în 7-10 zile.

După circa 5 săptămȃni, apar bobocii.

Localnicii folosesc florile și tuberculii pentru a prepara diverse leacuri și pentru a obține coloranți.

Sursa foto: www.amazon.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here