Floarea de porţelan, o floare ce face parte din familia portocalului

1

Floarea de porţelan (Acmadenia macropetala) este o plantă perenă, originară de pe coastele stȃncoase și nisipoase ale Africii de Sud. Face parte din familia Rutaceae, familia lămȃiului și a portocalului.

O caracteristică a acestei familii este prezenţa unor glande la nivelul frunzelor. Dacă acestea sunt zdrobite, glande secretă substanţe cu miros caracteristic.

Specia crește sub formă de tufă, cu ȋnălţime de circa 0,5-1m. Tulpina gri-maronie, frunzele de 3-3,5 mm, opuse, lanceolate, verzi, dar mai ales florile mici și roz, cu cinci petale, care apar ȋn vȃrful crenguţelor din toamnă pȃnă ȋn primăvară, oferă o imagine specifică dealurilor pe care crește ȋn zona Mosselbay.

Acmadenia are un important rol ȋn ecosistemul din care face parte. Seminţele sale se formează ȋn interiorul unui fruct de tip capsulă și sunt eliminate prin expulzare ȋn momentul ȋn care ajung la maturitate. Ele sunt căutate și consumate de furnici. De asemenea, nectarul florilor sale asigură hrana albinelor și a altor insecte polenizatoare.

Vezi și: Protea, florile care au aparut pe pamant acum 300 milioane de ani

Floarea de porţelan-ȋngrijire

Se utilizează ca plantă de grădină și floare tăiată, fiind apreciată pentru parfumul pe care ȋl răspȃndește.

Înmulţirea sa se realizează prin seminţe sau butași.

Aceștia se pot obţine de la finalul lui august pȃnă ȋn octombrie, din crenguţele crescute ȋn anul respectiv, prin tăierea unor fragmente de 50-70 cm. Reproducerea vegetativă va conduce la obţinerea unor exemplare ce vor ȋnflori mai repede decȃt cele crescute din seminţe.

Un sol bine drenat, nisipos, expus soarelui va oferi condiţiile perfecte pentru dezvoltarea noilor plăntuţe.

Pentru a ȋmpiedica apariţia buruienilor și a păstra uniditatea solului, se recomandă folosirea mulciului.

Floarea de porţelan se poate așeza de-a lungul aleilor, ȋn grupuri de 3-5, ȋn compania cȃtorva fire de margaretă africană, Erica sau Protea.

Sursa foto: https://gd.eppo.int, www.flickr.com

un comentariu

  1. […] Floarea de porţelan (Acmadenia macropetala) este o plantă perenă, originară de pe coastele stȃncoase și nisipoase ale Africii de Sud. Face parte din familia Rutaceae, familia lămȃiului și a portocalului. O caracteristică a acestei familii este prezenţa unor glande la nivelul frunzelor. Dacă acestea sunt… Cititi mai multe aici: Floarea de porţelan, o floare din familia portocalului […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here