Floarea de satin din Tulbagh

1

Floarea de satin din Tulbagh (Geissorhiza tulbaghensis) este o plantă perenă, originară din Africa, din zona sudică a West Cape. Se întȃlnește pe malurile argiloase din valea Tulbagh.

Datorită extinderii culturilor de grȃu și viţă-de-vie, a localităţilor, a folosirii insecticidelor și introducerii speciilor invazive este pe cale de dispariţie. A fost ȋncadrată ca ameninţată pe Lista Roșie a speciilor din Africa de Sud.

Face parte din familia Iridaceae, familia irisului, freziei și brȃndușei.

Numele sau științific provine de la două cuvinte grecești: gession-țiglă și rhizon-rădăcină.

Se poate crește și ȋn ghivece, fiind admirată pentru frumuseţea și mărimea florilor sale (5 cm diametru) ce se deschid la sfȃrșitul iernii din emisfera sudică (august-septembrie).

Tulpina sa ajunge la 5-15 cm lungime. Frunzele sunt ȋnguste, lucioase, de un verde intens. Florile cu formă de cupă sunt albe cu centrul purpuriu, fapt ce stă la baza altui nume cu care mai este cunoscută planta-cupa cu vin.

Printre insectele care ajută la polenizarea acestei specii se numără albinele, fluturii și diverse specii de gȃndaci.

Vezi și: Craitele, pete de culoare ȋn covoarele florale

Floarea de satin din Tulbagh-ȋngrijire

Floarea de satin din Tulbagh preferă veri uscate și calde și ierni răcoroase și ploioase.

Se ȋnmulţește prin seminţe, ȋn jurul unei plante apărȃnd ȋn anul următor, o mulţime de exemplare noi.

Pentru creșterea sa ȋn ghivece, se recomandă punerea la ȋncolţit ȋn tăvi din plastic, adȃnci, pe un substrat compus din nisip fin și compost, ȋn părţi egale. Udarea se face ȋn ploaie fină, o dată la 2-3 zile. Seminţele germinează ȋn 4 săptămȃni.

Are nevoie de expunere directă la razele soarelui.

Ȋn general, este rezistentă la atacul insectelor, dar trebuie verificată periodic, pentru a se evita infestarea bobocilor cu afide. Melcii pot de asemenea, să distrugă planta.

Se poate folosi și ȋn grădinile de tip rocărie.

Sursa foto: www.todoplant.wixsite.com

 

un comentariu

  1. […] Floarea de satin din Tulbagh (Geissorhiza tulbaghensis) este o plantă perenă, originară din Africa, din zona sudică a West Cape. Se întȃlnește pe malurile argiloase din valea Tulbagh. Datorită extinderii culturilor de grȃu și viţă-de-vie, a localităţilor, a folosirii insecticidelor și introducerii speciilor invazive este… Cititi mai multe aici: Floarea de satin din Tulbagh […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here