În interiorul hotelului spațial programat să se deschidă în 2025

1

Trezirea într-o cameră de hotel șic, la sute de kilometri de Pământ și cu vedere către sistemul solar, reprezintă viitorul călătoriilor. Pe acest scenariu îndrăzneț pariază Orbital Assembly.

Compania cu sediul în SUA a dezvăluit noi informații și concepte pentru ideea sa de hotel spațial, design în jurul căruia gravita încă din 2019. Acest concept futurist, numit Stația Von Braun, constă din mai multe module conectate prin lifturi care împreună alcătuiesc o roată ce va orbita Pământul.

Orbital Assembly își propune acum să lan- seze nu una, ci două stații spațiale cu cazare turistică: Voyager Station, cu un design original și o capacitate de a găzdui 400 de persoane și programată să se deschidă în 2027, în timp ce noul concept Pioneer Station, care va adăposti 28 de persoane, ar putea fi operațional în doar trei ani. Scopul, arată Orbital Assembly, este de a conduce un „parc de afaceri” spațial, care să găzduiască birouri, precum și turiști.

Visul călătoriei în spațiu

Turismul spațial pare mai aproape ca niciodată – în ultimul an, fondatorul Virgin, Richard Branson, a călătorit în spațiul suborbital împreună cu compania sa Virgin Galactic, în timp ce actorul Star Trek William Shatner a devenit cea mai bătrână persoană din spațiu datorită unei excursii cu Blue Origin.

Dar există încă un preț aproape de neatins pentru mulți legat de orice călătorie în spațiu, ceea ce face dificil pentru mulți dintre noi să ne gândim să ne petrecem concediul anual în afara acestei lumi. Tim Alatorre, directo- rul operațional al Orbital Assembly, crede că această barieră se va ridica pe măsură ce tu- rismul spațial decolează. „Scopul a fost întot- deauna acela de a face posibil ca un număr mare de oameni să trăiască, să lucreze și să prospere în spațiu”, a declarat Alatorre într-un interviu pentru CNN Travel.

Alatorre spune că atracția noului concept Pioneer Station este că scara sa mai mică îl face realizabil mai devreme. „Ne va oferi oportunitatea ca oamenii să înceapă să experimenteze spațiul la o scară mai mare, mai rapid”, a spus el. Spații de birouri și facilități de cercetare vor fi, de asemenea, închiriate atât pe stația Pioneer, cât și pe stația Voyager. Acest lucru, a spus Alatorre, este un „câștig pentru toată lumea”, mai ales pentru Orbital Assembly, deoarece multe dintre obiectivele sale pe termen scurt depind de finanțare.

Conceptul Orbital Assembly are în vedere ca ambele stații să fie asemănătoare cu o roa- tă care se rotește în jurul pământului. Într-un interviu din 2019 pentru CNN Travel, Alatorre a explicat că fizica stației Voyager funcționea- ză ca o găleată de apă care se învârte. „Stația se rotește, împingând conținutul stației spre perimetrul stației, într-un mod în care poți învârti o găleată cu apă – apa se împinge în gă- leată și rămâne pe loc”, a spus el.

Aproape de centrul stației nu ar exista gravitație artificială, dar pe măsură ce vă deplasați în jos în exteriorul stației, senzația de gravitație crește. Fizica nu s-a schimbat, a spus Alatorre mai recent. Dar, a explicat el, deoarece stația Pioneer va fi mai mică, nivelul gravitațional ar fi diferit. Va mai exista ceea ce el numește „confortul” gravitației artificiale, cum ar fi dușurile, capacitatea de a mânca și de a bea stând jos – dar spațiile cu mai puțină gravitație vor permite și mai multă distracție și situații cu specific spațial.

Un hotel la foarte mare înălțime

Randările interioarelor pentru ambele stații spațiale sugerează un interior asemănător cu cel al unui hotel de lux de pe pământ, doar cu câteva vederi suplimentare ieșite din această lume. Alatorre, care are experiență în arhitec- tură, a spus anterior că estetica hotelului a fost un răspuns direct la filmul lui Stanley Kubrick „2001: A Space Odyssey” – pe care l-a numit „aproape un plan a ceea ce nu trebuie făcut”: „Cred că scopul lui Stanley Kubrick a fost să evi- dențieze diferența dintre tehnologie și umanitate și astfel, în mod intenționat, a făcut stațiile și navele foarte sterile, curate și străine.”

Numele inițial al hotelului spațial, Stația Von Braun, a fost ales deoarece conceptul a fost inspirat de modelele vechi de 60 de ani ale lui Wernher von Braun, un inginer aerospațial care a fost pionier în tehnologia rachetelor, mai întâi în Germania și mai târziu în SUA.

În timp ce locuia în Germania, von Braun a fost implicat în programul de dezvoltare a rachetei naziste, așa că numirea hotelului spațial după el a fost o alegere controversată.

„Stația nu este cu adevărat despre el. Se bazează pe designul său și ne plac contribu- țiile sale la știință și spațiu”, a declarat fostul CEO al Orbital Assembly John Blincow, care nu mai este asociat al companiei, într-un interviu CNN Travel din 2021, adăugând: „Dar stația Voyager este mult mai mult decât atât. Sunt lucrurile din viitor. Și vrem un nume care să nu aibă legăturile respective.”

Turismul spațial a devenit mult mai cunoscut

Turismul spațial a devenit mult mai cunoscut în ultimul an, Virgin Galactic, Blue Origin și compania SpaceX a lui Elon Musk organizând excursii. Alatorre a spus că echipa sa a „vorbit cu aproape toată lumea” din industria spațială despre colaborare. „Dar singurul lucru care le lipsește tuturor acestor companii este destina- ția, nu?”, a spus Alatorre, completând: „Este ca și cum ai vrea să vezi Marele Canion și treci pe lângă el și te întorci imediat acasă”.

Stația Spațială Internațională a găzduit tu- riști în trecut, inclusiv primul turist spațial din lume Dennis Tito în 2001. Dar Alatorre sugerează că ISS este în primul rând un loc de muncă și cercetare, iar hotelul spațial al Orbital As- sembly îndeplinește o nișă diferită. „Nu va fi ca și cum ai merge la o fabrică sau la o unitate de cercetare”, a spus el. În schimb, ar trebui să se simtă ca un „vis științific”.

Pe măsură ce miliardarii pompează bani în spațiu, există și o reacție în creștere îm- potriva turismului spațial, mulți oameni su- gerând că banii ar putea fi cheltuiți mai bine pe Pământ. Ca răspuns la această critică, Alatorre a sugerat că „o mulțime de tehnologii care schimbă viața” provin din explorarea spațiului, precum GPS-ul.

Alatorre a mai precizat că a trăi în spațiu va implica crearea „societăților durabile”. „Aceste tipuri de sisteme în buclă închisă vor schimba cultura, modul în care oamenii gândesc despre utilizarea resurselor. Mediul nostru nu este doar Pământul, este întregul sistem solar. Și există atât de multe resurse acolo, pe măsură ce începem să utilizăm și să valorificăm acele resurse care se vor schimba și vor îmbunătăți standardul de viață aici, pe Pământ”, a mai spus Alatorre.

Prețul unui bilet către spațiu

În ciuda faptului că prețul pentru un bilet către spațiu este în prezent mare, potrivit lui Alatorre, turismul spațial nu va fi doar pentru miliardari.

„Facem tot ce putem pentru a face spațiul accesibil tuturor, nu doar celor bogați”, a spus el. Pe lângă costuri, există și alte obstacole pentru crearea unei comunități spațiale, a spus Alatorre, și anume stabilirea de câtă gravitație artificială va fi necesară și navigarea în liniile directoare actuale privind expunerea la radiații spațiale.

Dar, deoarece turiștii nu ar rămâne neapărat mai mult de câteva săptămâni, Alatorre a sugerat că acest lucru nu va afecta vizitatorii și ar fi mai mult o problemă pentru cei care lu- crează acolo.

Jeffrey A. Hoffman, un fost astronaut NASA care lucrează acum în Departamentul de Aeronautică și Astronautică al MIT, a declarat anul trecut pentru CNN Travel că un mare obstacol pentru turismul spațial va fi îngrijorarea cu privire la siguranță. Dar Hoffman a sugerat că, la fel ca și în cazul călătoriilor cu avionul, un record de siguranță constant va pune conceptul în funcțiune, chiar și cu riscul continuu de accidente.

„Sunt încântat de ideea că mult mai mulți oameni vor putea experimenta spațiul și, sperăm, să aducă înapoi pe Pământ un nou sentiment al relației lor cu planeta noastră”, a spus Hoffman.

Acesta consideră că atunci când acei că- lători inițiali își spun poveștile din spațiu, nu vei putea ține oamenii departe de turismul spațial.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here