Fostul Palat al Băncii Marmorosch a devenit hotel de 5 stele în Centrul Vechi al Capitalei

0
Bănca Marmorosch din Centrul Vechi al Capitalei, hotelul Autograph Collection
Bănca Marmorosch din Centrul Vechi al Capitalei, hotelul Autograph Collection

Fostul Palat al Băncii Marmorosch din Centrul Vechi al Capitalei, cu o istorie de peste 100 de ani, a devenit primul hotel Autograph Collection de pe piața românească. Lăsat în nepăsare ani buni, hotelul de 5 stele a prins din nou viață.

La adăpostul pereților din beton groși de un metru, în spatele ușii de oțel, era ținut tezaurul Băncii Mormorosch Blank, una dintre cele mai vechi și mai importante instituții financiare din România.

Bănca Marmorosch, hotelul Autograph Collection
Bănca Marmorosch, hotelul Autograph Collection

Restaurat acum în totalitate și transformat în hotel de lux, are acum peste 200 de camere, iar 12 sunt considerate istorice. Seiful hotelului, de la subsol, a fost transformat în bar, iar recepția este în locul fostelor ghișee.

Hotelul are 217 camere, la care se adaugă apartamentele Heritage și Platinum, și spectaculosul apartament Marmorosch Palace, amenajate în birourile reprezentative ale băncii și cel al guvernatorului.

Vezi și Hotel de la malul Mării Negre cu design tematic- o reinterpretare a lumii piraților din Caraibe

Situată chiar în Centrul Vechi al Capitalei, Palatul Marmorosch-Blank din str. Doamnei nr. 2- 4, a fost construit între anii 1915 și 1923 în stil neoromânesc, cu influenţe bizantine şi gotice. Interiorul este decorat în stil Art Nouveau.

Planurile palatului au fost semnate de arhitectul Petre Antonescu. Structura clădirii a fost realizată de inginerul Anghel Saligny, iar la interiori se află mai multe picturi murale realizate de Cecilia Cuțescu-Storck.

Istoria leagă Banca Marmorosch de Moreomeții

Istoria băncii este legată şi de personajul principal din „Moromeții”. Din romanul lui Marin Preda aflăm că Ilie Moromete a primit din partea sucursalei judeţene a băncii Marmorosch-Blank înştiinţarea că are de restituit un împrumut de 5 000 lei plus dobândă. În caz de nerestituire, banca atrăgea atenţia că se va folosi de formele legale pentru a intra în posesia banilor. Era vorba de titlul de proprietate asupra pământului pe baza căruia banca acordase suma.

Ce spun constructorii și arhitecții despre restaurare

Lucrările de restaurare au început în 2018 și au durat aproape 3 ani. Pe lângă restaurarea palatului fostei bănci, clădirea din sticlă aflată în lateralul BNR, considerată una dintre cele mai agresive intervenții din Centrul Vechi, a fost demolată și în locul ei a fost construit un imobil care se încadrează în zonă. Clădirea din spatele palatului a fost supraetajată.

”Este o clădire excepțională. Acest lucru se observă din fațadă. Avem de a face cu un monument de categorie A, care a fost construit în interbelic, apoi dezvoltat în etape, prin adăugări ulteriore de etaje sau volume, ultima adăugare fiind după anii 90, în 1993, când s-a făcut o extindere cu un corp nou de sticlă, corp care prin intervenția noastră a fost desfăcut și refăcut într-o altă formă. În cadrul proiectului, partea istorică a clădirii, fațada, parterul, sala cu ghișee, la etaj – birourile reprezentative ale băncii, în subsol – tezaurul, au fost restaurate în detaliu. Provocarea fost de a introduce atât de multe instalații care să aducă calitatea spațiului la un nivel de 5 stele, într-o clădire existentă, fără să modificăm sau să distrugem partea istorică și valoroasă a clădirii”, a spus arhitecta Eliza Yokina, care a lucrat la proiectul de restaurare și consolidare a clădirii.

Dezvoltatorul proiectului este Apex Alliance Hotel Management, iar proiectant – biroul de arhitectură Cumulus, autorul principal al proiectului fiind arh. Adrian Soare.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here