Iasomia braziliană sau dipladenia

2

Vara, grădinile vibrează de culoare și parfum. Flori strălucitoare, insecte zumzăitoare și triluri care ne ȋncȃntă auzul crează o atmosferă de poveste.

Una dintre plantele care iubesc zilele ȋnsorite, ȋnflorind abundent sub razele directe ale soarelui, este iasomia braziliană.  

Iasomia braziliana (Mandevilla sanderi) cunoscută și sub numele de dipladenia este o plantă perenă, originară din Brazilia.

Numele său știinţific a fost ales ȋn cinstea lui Henrry John Mandeville, ministru britanic la Buenos Aires, pasionat de botanică.

Are o tulpină care se ȋntinde pȃnă la 7-8 m, frunze oblongate, cu lungime de 7-20 cm și flori tubulare, cu cinci petale. Acestea pot fi roz, roșii sau albe. Înflorirea ȋncepe ȋn luna iunie și continuă pȃnă la ȋnceputul toamnei.

La ruperea tulpinii, planta elimină un lichid vȃscos, toxic, de culoarea asemănătoare laptelui. Dipladenia era folosită ȋn trecut de populaţiile locale pentru obţinerea otrăvurilor utilizate la vȃnătoare.

Vezi și: https://casoteca.ro/bougainvillea-sau-florile-de-h%c8%83rtie/

Iasomia braziliană-ȋngrijire

Iasomia braziliană preferă solurile umede, dar bine drenate, bogate ȋn substanţe nutritive. Are nevoie de lumină directă deși tolerează semiumbra.

Pentru o ȋnflorire abundentă se recomandă folosirea unui ȋngrășămȃnt pe bază de fosfor.

Iarna, ghivecele trebuie mutate la interior pentru a fi protejate de temperaturile scăzute. În această perioadă udarea se face la intervale mari de timp.

Este rezistentă la secetă și la atacul insectelor. Totuși, se recomandă ca plantele să fie verificate periodic pentru a preȋntȃmpina infestarea cu afide.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași. Aceștia din urmă se pot preleva din vȃrfurile ramurilor în luna martie.

Crește ȋn ghivece sau se intinde pe spaliere, pe terase, garduri sau piloni.

Sursa foto: https://mnpflowers.com/

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here