Frumusețea unui paradis architectural cu numele Alhambra

0

Cetatea Alhambra se află în orașul Granada, comunitatea autonomă Andaluzia din Spania dar este de origine arabă, deci dacă se traduce cuvântul alhambra acesta înseamnă roşu, denumirea sa venind de la culoarea stâncilor pe care a fost construită fortăreața. Fiind unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică de pe teriotriul spaniol ce datează din anul 1238 ca fortăreaţă şi zonă rezidenţială, lucrările sale reprezintă dovezi importante ale existenței musulmanilor în Spania.

Are un aspect neorganizat deoarece a trecut prin mai multe etape de construcție, în perioade diferite, astfel în 1828 s-au făcut lucrări complexe de restaurare. Curtea cetății este formată din fântâni, grădini imense, un palat și o moschee, împrejmuite de un zid impunător, susținut de 13 turnuri puternice. Suprafața totală a construcțiilor musulmane este de circa 152 000 metri pătrați, respectiv 205 metri lățime și aproximativ 740 metri lungime.

 

Acestei construcții unice, mai târziu i s-au adăugat arcade fastuoase și decorațiuni care imită stalactitele din peșteri. Interioarele în schimb sunt decorate cu arabescuri și caligrafe, dedicații pentru sultanii din acele vremuri. Chiar dacă construcția este una sobră la exterior, interiorul este încântător și rafinat, cu elemente de decorațiuni florale stilizate, caligrafii și motive geometrice repetitive, fapt ce a creat o adevărată capodoperă a lumii.

Arhitecţii care au construit Alhambra au mers pe principiul de decorare a tuturor spaţiilor, așadar au fost nevoiți să realizeze arcade false în interior, doar cu scopul de elemente decorative iar pereţii i-au acoperit cu ornamente de ceramică şi rigips pentru un plus de măreție.

Cu toate că au trecut multe secole de istorie, Alhambra păstrează și astăzi urmele unei civilizatii maure, bizantine și europene, toate îmbinate într-o singură construcție, un edificiu unic și superb.

 

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: flickr.com, dickschmitt.com, eastofmalaga.net, fineartamerica.com, granada-spain.info, posture.doonks.com, viaggiamo.it, viajeuniversal.com, youtube.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here