Tendințele pieței rezidențiale autohtone anul acesta

0

Conform unui studiu ImoResearch realizat de compania de marketing şi cercetare de piaţă ElQual pentru DezvoltatorImobiliar.ro, sunt noi repere în ceea ce privesc tendinţele pieţei rezidenţiale din România.

La Târgul Naţional Imobiliar, ediţia mai 2015, s-a realizat cel de-al cincilea studiu ImoResearch care oferă câteva repere importante ale pieţei rezidenţiale:

a. Bugetul maxim al românilor pentru locuinţe a crescut
După cum arată sondajul ImoResearch din mai 2015, românii care doresc să cumpere locuinţe noi au un buget mai mare pentru achiziţii,
respectiv peste o treime din participanţi au disponibile pentru achiziționarea unei locuinţe sume cuprinse între 60.001 euro şi 100.000 euro, deci cu peste 10% mai mult faţă de perioada octombrie 2014, în timp ce bugetul mediu pentru o locuinţă ajunge până la 70.000 euro.

b. Tinerii care au deja o locuinţă amână cumpărarea celui de-al doilea imobil
Tinerii care deţin deja o locuinţă amână cumpărarea unui nou imobil, acest lucru se poate observa și din sondajul actual comparativ cu studiile anterioare, remarcându-se o scădere de 20% în ceea ce privește acest aspect. Doar o treime din persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani au o casă sau un apartament proprietate personală.

c. Interesul pentru programul Prima Casă scade puternic
Interesul românilor pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul Prima Casă a scăzut puternic; din sondajul ImoResearch rezultă că doar 25% din respondenţi ar recurge la un credit Prima Casă pentru plata locuinţei, iar 35% dintre participanţi optează pentru achitarea cu cash a imobilului vizat.

d. Mijloacele de transport, cel mai important factor la achiziţia unei locuinţe
Dacă până acum principalii factori în alegera unei locuințe îi constituiau preţul locuinţelor, vecinătăţile, reputaţia zonei sau apropierea de zonele verzi, în prezent cel mai important criteriu pentru alegerea casei sau apartamentului dorit este acum apropierea de mijloacele de transport în comun.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: houseandgarden.co.uk

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here