Gardenia, tufa cu flori albe, parfumate

2

Gardenia (Gardenia jasminoides) este o plantă din familia cafelei, Rubiaceae. Crește ȋn zonele subtropicale și tropicale din Australia, Africa, Asia, Madagascar și cȃteva insule din Pacific. Florile sale albe, simple sau duble, cerate, ce răspȃndesc un parfum ȋmbătător au făcut să fie introdusă ȋn numeroase ţări.

Numele speciei provine de la Alexander Garden, botanist și zoolog scoţian.

Are aspect de tufă ce ajunge la 1m ȋnălţime. Frunzele sale sunt verzi și lucioase.

Vezi și: Iasomia braziliana sau dipladenia

Gardenia-ȋngrijire

Crescută ȋn ghiveci, planta este sensibilă la aerul uscat, avȃnd nevoie de o umiditate ridicată, asemănătoare celei din mediul natural. Aceeasta se poate obţine cu ajutorul unui umidificator sau al unor tăvi cu apă lăsată să se evapore. Stropirea frunzelor nu este recomandată deoarece poate duce la apariţia fungilor.

Temperatura este de asemenea, un factor important. Aceasta trebuie să fie cuprinsă ȋn intervalul de 18-21 grade Celsius, ziua și 15-18 grade Celsius, noaptea.

Preferă un sol umed, dar bine drenat, cu pH acid. Dacă este alcalin, florile ȋși schimbă culoarea devenind galbene.

Pentru udare se recomandă apa de ploaie sau apa necalcaroasă-apa distilată).

Fertilizatorii trebuie folosiţi numai ȋn sezonul cald. Acestia trebuie să conţină microelemente cum ar fi fier.

Expunerea la soarele de dimineaţă favorizează o bună dezvoltare, planta avȃnd nevoie de lumină puternică, dar indirectă.

Dacă sunt plantate ȋn grădină, toamna, se pot tăia drastic pentru a stimula noi creșteri ȋn primăvara următoare și a evita ȋngheţarea crengilor.

Ȋnmulţirea se face prin butași tăiaţi primăvara și vara. Noua plantă va produce flori dupa 2-3 ani.

Dintre problemele ce pot să apară, menţionăm căderea bobocilor și ȋnegrirea vȃrfurilor frunzelor, ambele cauzate de variaţii ale temperaturii și umidităţii.

Pe piaţă, pot fi găsite numeroase varietăţi precum: August Beauty, cu flori duble, cu diametru de 7,5 cm; Crown Jewel, cu flori duble și o rezistenţă mai mare la frig; Mystery, cu flori duble, mari, cu diametru de 10 cm; Radicands, o varietate pitică, folosită pentru acoperirea solului, ȋntinzȃndu-se 60-90 cm.

Sursa foto: www.fablesandflora.com

2 comentarii

  1. […] Gardenia (Gardenia jasminoides) este o plantă din familia cafelei, Rubiaceae. Crește ȋn zonele subtropicale și tropicale din Australia, Africa, Asia, Madagascar și cȃteva insule din Pacific. Florile sale albe, simple sau duble, cerate, ce răspȃndesc un parfum ȋmbătător au făcut să fie introdusă ȋn numeroase… Cititi mai multe aici: Gardenia, tufa cu flori albe, parfumate […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here