Ziua Mondială a Arhitecturii, aniversată la Bucureşti printr-o serie de evenimente

1

Ziua Mondială a Arhitecturii – 3 octombrie – va fi celebrată şi la Bucureşti printr-o serie de evenimente.

Tema de anul acesta este „Arhitectura pentru creşterea calităţii vieţii”.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), împreună cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), demarează cu acest prilej proiectul de elaborare a politicii publice pentru arhitectură a României. Evenimentul va avea loc la Şcoala de la Piscu, a anunţat OAR, printr-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES.

„Demersul pe care îl anunţăm acum se înscrie în linia preocupărilor constante ale OAR şi ale autorităţii centrale de profil, MDLPA, pentru buna organizare şi reglementare a sectorului arhitecturii, dar şi pentru reorganizarea şi repoziţionarea sectorului în raport cu noile exigenţe şi urgenţe ale societăţii actuale. (…)

Politica publică va constitui documentul unificator, de orientare şi de coordonare pentru activitatea din domeniul nostru profesional, care ne va permite obţinerea unor rezultate coerente prin toate palierele (administrativ, profesional, academic, societate civilă) şi sectoarele (nu doar construcţii şi arhitectură, ci şi cultură, agricultură, dezvoltare, economie, turism, transporturi şi altele)”, a precizat OAR.

Casa Mincu

La sediul organizaţiei, Casa Mincu, sunt programate o serie de evenimente adresate atât publicului larg, cât şi celor din interiorul profesiei. Se vor vernisa instalaţia „The Uninvited” a Asociaţiei Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) şi expoziţia de fotografie „Florari” semnată de Denise Lobonţ, alături de intervenţia „Fragil” a lui Denis Nanciu.

Casa Ion Mincu - Wikipedia

Pe site-ul oar.archi se va lansa un concurs de grafică pentru geanta din pânză OAR, care îşi propune să transforme într-un mesaj vizual tema Zilei Mondiale a Arhitecturii.

Ziua Mondială a Arhitecturii – tema anului 2022

Creată de UIA (Union Internationale des Architectes) în 1985, Ziua Mondială a Arhitecturii este sărbătorită anual în prima zi de luni a lunii octombrie, în paralel cu Ziua Mondială ONU pentru Habitat.

Tema de anul acesta, arhitectura pentru creşterea calităţii vieţii, este în concordanţă cu desemnarea anului 2022 drept Anul UIA al Arhitecturii pentru Sănătate şi cu angajamentul UIA de a utiliza designul bazat pe dovezi pentru a promova sănătatea în clădiri şi oraşe.

Partenerii evenimentului sunt MDLPA, Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS), Grădina OAR, Şcoala de la Piscu, Anuala de Arhitectură Bucureşti 2022. Proiectul este finanţat din timbrul arhitecturii.

Gradina Oar – Oameni Frumosi

Despre Ziua Mondială a Arhitecturii

Această zi este pentru a aprecia marile lucrări arhitecturale ale lumii antice și moderne, dar și oamenii super geniali care le proiectează. De asemenea, fiți la curent cu transformarea imobiliară prin inginerie arhitecturală de la jurnaliști de top imobiliar.

Îți vine să crezi că Marile Piramide, construite cu peste 4.000 de ani în urmă, sunt singura Mare Minune a Lumii care mai rămâne în picioare? Ne putem doar imagina strălucirea arhitecților egipteni și a ingineriei implicate. Arhitectura nu se limitează doar la clădiri, ci cuprinde fiecare aspect al vieții umane și este esențială pentru dezvoltarea noastră ca rasă.

Istoria arhitecturii este istoria omenirii – ele sunt interconectate. Odată cu schimbările succesive în arhitectură, vine dezvoltarea culturii, tradiției, comerțului, tehnologiei și intelectualității noastre.

Istoria arhitecturii

Arhitectura neolitică

Prima eră de arhitectură de renume este perioada neolitică, care a fost între 1000 și 2000 î.Hr. Structurile acestei epoci erau de obicei dreptunghiulare, iar locuințele erau construite independent unele de altele.

Arhitectura neolitică - Wikipedia

Arhitectura neolitică a fost făcută din piatră, trunchiuri de copaci, stuf, lut și stâlpi groși de lemn. Acest tip de arhitectură poate fi găsit în sudul și sud-vestul Asiei și în cea mai mare parte a Europei. Stonehenge este o structură arhitecturală faimoasă din acea epocă.

Arhitectură remarcabilă

Următoarea eră de arhitectură remarcabilă a fost perioada antichității când au fost realizate unele dintre cele mai mari și mai venerate arhitecturi din lume.

Ziguratul din Ur și povestea zeului venit din ceruri - Convorbiri

Prima arhitectură notabilă a acestei epoci este Ziguratul din Ur, o structură mesopotamiană dedicată zeului Marduk.

Arhitectura egipteană antică

A urmat arhitectura egipteană antică, de la piramida lui Djoser construită în dinastia a treia până la piramidele din Giza din dinastia a patra.

Incredibilele piramide din Giza

Arhitectură greacă și romană

Perioada clasică a văzut ascensiunea Greciei antice și apoi a arhitecturii romane, care a dominat stilurile arhitecturale timp de secole. Arhitectura Greciei antice a fost concepută pentru ca oamenii să permită o societate luptă.

Arhitectura greacă include Partenonul și Erechtheion. Arhitectura romană a fost cea mai avansată pentru timpul său, iar influența sa s-a simțit până în Africa de Nord.

Arhitectura clasică - Wikiwand

Romanii antici erau cunoscuți și pentru inovații, cum ar fi cupole, băi și arcade rotunjite, de piatră. Panteonul și Colosseumul sunt cele mai importante piese de arhitectură din perioada romană pe care le avem astăzi.

Colosseum - Wikipedia

Arhitectura romanica, gotică, renascentistă și neogotică care a urmat, a vazut structuri proeminente precum:

 • Catedrala Durham

Durham Cathedral: frumusețea din piatră – Mihail Neamțu

 • Catedrala Lund

Lund Cathedral - Wikiwand

 • Turnul Inclinat din Pisa

Turnul din Pisa: Curiozități despre misteriosul monument din Italia - Blog Dertour

 • Notre-Dame de Paris

Cathédrale Notre-Dame de Paris et son trésor - Paris tourist office

 • Catedrala din Reims

Catedrala Notre-Dame din Reims - Wikipedia

 • Catedrala din Florenta.

Florența. Catedrala Santa Maria del Fiore

Arhitecturii moderne

Era arhitecturii moderne a început la începutul secolului al XX-lea, introdusă de stilul arhitectural Art Nouveau. A văzut stiluri arhitecturale precum Art Deco:

 • Clădirea Empire State

Empire State Building - Wikipedia

 • Clădirea Chrysler

chrysler-building

Expresionismul:

 • Turnul Einstein

Einstein Tower - Wikipedia

 • Templul Lotus

Templul Lotus Puzzle-uri (Țările, India) | Puzzle Garage

Internaționalismul

 • Clădirea Seagram

File:Seagrambuilding.jpg - Wikimedia Commons

 • Clădirea Equitable

Facultatea de Drept din New York

Postmodernismul

Postmodernismul este un stil arhitectural care câștigă rapid acceptare în secolul 21, dintre care Clădirea Team Disney

PRO TV - O vizită la Disney Company, în Los Angeles. Cum arată magia la ea acasă

Și Casa Dansante sunt exemple.

Casa care dansează - Atracții

Imprimarea 3D și arhitectura durabilă sunt stiluri care se preconizează că vor domina scenele arhitecturii de ani de zile.

În 1985, Uniunea Internațională a Arhitecților a creat Ziua Mondială a Arhitectului pentru a „reaminti lumii de responsabilitatea sa pentru viitorul habitatului uman”. Ziua coincide perfect cu Ziua Mondială a Habitatului.

un comentariu

 1. […] Ziua Mondială a Arhitecturii – 3 octombrie – va fi celebrată şi la Bucureşti printr-o serie de evenimente. Tema de anul acesta este „Arhitectura pentru creşterea calităţii vieţii”. Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), împreună cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), demarează cu acest… Cititi mai multe aici: Ziua Mondială a Arhitecturii, aniversată la Bucureşti printr-o serie de evenimente […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here