Mahonia aquifolium, o plantă rezistentă la poluarea din orașe

2

Mahonia aquifolium este un arbust originar din America de Nord. Numele său știinţific onorează activitatea lui Bernard McMahon, horticultor american care a trăit ȋn secolul XVIII.

Planta are flori de un galben strălucitor, grupate ȋn inflorescenţe de tip racem, cu lungime de cca 8 cm. Acestea infloresc ȋn perioada aprilie-mai și sunt urmate de fructe de tip baca, de culoare neagră-albăstruie.

Frunzele sunt lucioase, pieloase, compuse, cu 5-9 foliole de 3-8 cm lungime. Au margini dinţate. În sezonul rece acestea se colorează ȋn roșu.

Tufele cresc pȃnă la 180 cm ȋnălţime și 150 cm lăţime.

Citește și: Canna indica o floare cu aspect tropical care ajuta la decontaminarea solurilor

Mahonia aquifolium-ȋngrijire

Planta preferă solul umed, bine drenat, bogat ȋn substanţe nutritive, cu pH acid.  Frunzele sale rămȃn verzi tot anul dacă este ferită de vȃnturile reci din iarnă. Este rezistentă la secetă și la temperaturi scăzute.

Cȃnd este vorba de lumină, ideal pentru mahonie este să fie expusă luminii indirecte, razele directe ale soarelui putȃnd afecta frunzele.

Înmulţirea sa se face prin seminţe plantate ȋn august-septembrie, divizarea tufei mature sau prin butași.

Dacă se alege varianta achiziţionării unei Mahonii ȋn ghiveci, aceasta se poate planta ȋn curte ȋn orice anotimp, cu excepţia iernii.

Instrucţiuni de plantare:

  • se sapă o groapă un pic mai adȃncă decȃt ȋnălţimea ghiveciului,
  • se scoate puietul din ghiveci prin apăsarea pereţilor acestuia,
  • fără a scutura pămȃntul de pe rădăcini, se plantează.

Mahonia aquifolium este una dintre plantele rezistente la poluare, fiind preferată pentru amenajările parcurilor și rondurilor stradale din orașele aglomerate.

Substanţe extrase din Mahonia aquifolium sunt folosite ȋn medicină la prepararea unor creme pentru tratarea psoriazisului și a dermatitei atopice.

Preţul unei plante ȋn ghiveci este de 19 lei pe www.sweetgarden.ro

Sursa foto: www.wikimedia.org

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here