Gazania teracota, pete de culoare care apar după ploaie

1

Gazania teracota (Gazania krebsiana) este o specie erbacee, perenă, originară din Africa de Sud unde se ȋntȃlnește pe pajiștile regiunii Namaqualand, zonă ce este vestită pentru bogăţia ȋn specii cu flori atractive, făcȃnd parte din Drumul florilor, atracţie turistică importantă a sudului continentului african.

Aparţine familie Asteraceae, familia florii soarelui.

Numele știinţific al speciei provine de la cuvȃntul grecesc gaza care ȋnseamnă bogat, cu referire probabil la bogăţia culorilor florilor.

Planta crește numai 15 cm, are frunze compuse, divizate ȋn lobi mici, cȃte 4-6 pe fiecare parte. Sunt verzi, strălucitoare pe faţa superioară, albicioase pe cea inferioară, iar la atingere, sunt aspre.

Florile au un diametru de 60-90 mm și culoare portocalie sau roșie cu pete maro ȋnchis ce amintește teracotă, de unde și denumirea de gazania teracotă, denumire cu care mai sunt cunoscute. Tija florală conţine un lichid albicios, caracteristic acestei specii.

Ȋnflorirea are loc ȋn perioada august-ianuarie, cu un maxim ȋn octombrie-noiembrie.

Fructele conţin un perișor care le ajută să se răspȃndească cu ajutorul vȃntului. Seminţele care rămȃn viabile mult timp, sunt căutate de furnici care le cară ȋn tuneluri contribuind la ȋnmulţirea plantelor.

Vezi și: Diascia, planta care infloreste pe racoare

Gazania teracota se adaptează la o mulţime de condiţii. Rezistă la secetă și temperaturi ridicate. Ȋn astfel de condiţii, frunzele se usucă, iar planta ȋși reduce astfel cantitatea de apă pe care o pierde. Imediat ce plouă și are acces la apă, planta ȋși revine, frunzele redevin verzi și apar bobocii.

Pe florile și frunzele Gazaniei se adună numeroase insecte, fie pentru a se hrăni cu nectar, fie pentru a se ȋmperechea sau a sta la soare.

Pe lȃngă frumuseţea sa care a făcut să fie prezentă ȋn multe parcuri, grădini și aranjamente, este apreciata și pentru proprietatea de a fixa solul fiind folosită pe pante predispuse la alunecări de teren.

Gazania teracota-ȋngrijire

Gazania se ȋnmulţește ușor prin seminţe. Acestea se pun direct ȋn grădină sau ȋn ghiveci, primăvara, dupa 15 aprilie.

Are nevoie de un sol umed, dar bine drenat.

Sursa foto: Pinterest

un comentariu

  1. […] Gazania teracota (Gazania krebsiana) este o specie erbacee, perenă, originară din Africa de Sud unde se ȋntȃlnește pe pajiștile regiunii Namaqualand, zonă ce este vestită pentru bogăţia ȋn specii cu flori atractive, făcȃnd parte din Drumul florilor, atracţie turistică importantă a sudului continentului african. Aparţine… Cititi mai multe aici: Gazania teracota, pete de culoare care apar după ploaie […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here