Sărbătoarea de Halloween. Obiceiuri, tradiții și superstiții

1
Halloween
Halloween

Sărbătoarea de Halloween este cunoscută de câțiva ani buni și în România, aceasta fiind celebrată în fiecare an, pe data de 31 octombrie. De aceea, cluburile găzduiesc petreceri cu costume, magazinele se pregătesc cu tot felul de produse tematice, iar la școală, copiii fac serbări specifice zilei de Halloween.

Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică fiind introdusă în alte țări de imigranții irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. Poporul celt era convins că pe data de 31 octombrie, atunci când se sărbătorește Halloween, spiritele morților coborau pe pământ și comunicau cu cei vii.

De asemenea, oamenii se costumau în monștri și ieșeau pe străzi pentru a face zgomot, crezând că așa vor pleca spiritele rele.

Iată câteva obiceiuri și tradiții de Halloween:

Dovleacul – simbolul Halloween-ului
Dovleac de Halloween
Dovleac de Halloween

Acesta îl are drept personaj principal pe JackO Lantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac. Personajul obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul.

Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să îl primească în iad. Așadar, oamenii pun dovleci scobiți la ușă pentru a ține departe spiritele care bântuie pământul pe 31 octombrie.

Decorațiunile
Decorațiuni de Halloween
Decorațiuni de Halloween

Nu doar dovlecii sunt în centrul atenției, ci și cele mai trăznite decorațiuni de Halloween. Casa și grădina trebuie să fie într-un decor uniform din pânze de păianjen, fantome, lumânări, etc.

Colindatul
Colindat de Halloween
Colindat de Halloween

Tradiția își are originea în Evul Mediu, atunci când în ajunul sărbătorii tuturor sfinților, cei săraci mergeau din casă în casă pentru a primi mâncare.

De aceea, copiii îmbrăcați în costume de Halloween colindă din casă în casă strigând “ne dați sau nu ne dați”, “trick or treat”, iar la schimb ei primesc dulciuri.

Superstiții de Halloween:

• Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
• Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă, înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
• Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;
• Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea și de a comunica cu spiritele, etc.

Citește și: Decoruri de Halloween. Cum poți face casa să pară bântuită

Autor: Florentina Bancov

un comentariu

  1. […] Sărbătoarea de Halloween este cunoscută de câțiva ani buni și în România, aceasta fiind celebrată în fiecare an, pe data de 31 octombrie. De aceea, cluburile găzduiesc petreceri cu costume, magazinele se pregătesc cu tot felul de produse tematice, iar la școală, copiii fac serbări… Cititi mai multe aici: Sărbătoarea de Halloween. Obiceiuri, tradiții și superstiții […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here