Ikebana, în viziunea artistului Yuji Ueno

0

Ikebana, arta aranjamentelor florale în stil japonez, a apărut în secolul al 6-lea și a fost folosită inițial pentru decorarea templelor budiste din Japonia. O expresie a vitalității încărcată de simboluri, aranjarea florilor după anumite principii este arta tabourilor vii care exprimă pacea sufleteascăƒ, echilibrul din natură și al naturii cu omul.

Secretul aranjamentelor reușite este înțelegerea unor principii simple, cum ar fi modul de a vedea lucrurile anoste din perspective noi și învățarea unor tehnici simple de așezare a plantelor în vase și de stabilizare a acestora astfel încât să permită recrearea universului lor natural. Cu toate acestea, un aranjament ikebana nu trebuie sムcopieze natura, ci sムo corecteze, iar asimetria este absolut necesară pentru ca el să fie atractiv. De exemplu, japonezii consideră mai interesant un copac îndoit, răsucit, scorburos decât unul crescut normal.

 

yuji5

În ikebana, un buchet simplu este preferabil unuia bogat, iar vasul constituie o parte importantă a aranjamentului și trebuie ales cu atenție. Aranjamentele diferă în funcție de anotimp, precum și de perioadele vieții omului – plantele trebie așezate pe anumite axe pentru a simboliza trecerea timpului și relația om-natură.

yuji2

Și pentru că buchetele cu elemente deosebite sunt întotdeauna o surpriză plăcută, nu putem să trecem cu vederea numele lui Yuji Ueno, un artist format la școala Sogetsu care acum lucrează că freelancer. Acesta și-a format un stil distinctiv care nu poate fi asociat niciunei școli japoneze de ikebana, fiind recunoscut datorită modului în care construiește aranjamente florale pe care ulterior le demolează și le reface. Artistul nu folosește numai plante, ci și deșeuri pentru creațiile sale, oferindu-le o notă „€œpunk”.

yuji4

Pasionat de ikebana încă de la 19 ani, când a vizitat o expoziție a regizorului Hiroshi Teshigahara unde a găsit un univers al aranjamentelor florale care l-a fascinat și l-a determinat să se dedice acestei arte, Yuji Ueno preferă simplitatea și folosește minimum de materiale.

yuji3

Creațiile sale sunt reprezentate în cartea numita “Japanese Ikebana for Every Season: Elegant Flower Arrangements for Your Home” a autoarei Rie Imai, lansată și în afara Japoniei în luna februarie a acestui an. În această carte artistul japonez propune 53 de modele ikebana realizabile cu ușurință de oricine în propria locuință, iar imaginile semnate de fotograful Noboru Murata sunt un adevărat “festin” vizual, însoțit de sfaturi practice pentru cei pasionați de ikebana.

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: nordic-lotus.blogspot.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here