Iluminatul centrat pe om – HCL – şi aplicaţiile sale

Iluminatul centrat pe om – HCL - urmăreşte să creeze o relație mai sănătoasă cu mediul artificial în care trăim

1
Iluminat centrat pe om - HCL - poate ajuta la menținerea corpului nostru să funcționeze corect atât din punct de vedere biologic, cât și psihologic.
Iluminat centrat pe om - HCL - poate ajuta la menținerea corpului nostru să funcționeze corect atât din punct de vedere biologic, cât și psihologic.

Lumina artificială, ca şi cea naturală, are temperatură, culoare, intensitate iar oamenii de ştiinţă au intuit de mult legătura dintre iluminatul artificial şi sănătatea oamenilor.

Locurile în care lumina artificială rămâne constantă pe tot parcursul zilei, fără nicio variație a temperaturii culorii sau a intensității luminoase sunt acolo unde iluminatul artificial elimină practic diferențele dintre zi și noapte.

Lumina poate ajuta la menținerea corpului nostru să funcționeze corect atât din punct de vedere biologic, cât și psihologic. Cercetările indică faptul că „ceasul biologic” influențează activitățile zilnice. Variațiile luminoase – de la răsărit până la apus – trimit semnale precise către creier care le interpretează și le transmite corpului uman, declanșând răspunsuri specifice. Tensiunea arterială, temperatura corpului și producția de hormoni variază pe parcursul a 24 de ore și în funcție de informațiile vizuale pe care le primim de la lumină. În acest context, o sursă de lumină care nu se schimbă pe parcursul zilei nu se potrivește cu corpul uman, deoarece diferiți stimuli de lumină sunt necesari pentru a îndeplini funcțiile zilnice cu mai multă acuratețe.

Iluminatul centrat pe om HCL asigură că temperatura și intensitatea luminii sunt adaptate individual pe parcursul zilei, potrivindu-se chiar, deși în mod artificial, cu lumina naturală care o precede.

Lumina naturală de dimineață informează ceasul nostru biologic că ziua a început, activând funcțiile corpului. În acest moment, lumina albă rece cu lungimi de undă în spectrul albastru poate stimula organismul dimineața sau când trebuie să ne concentrăm și să fim vigilenți. Pe de altă parte, la apus, lumina scade, ceea ce crește decelerația corpului. În acest moment, lumina albă caldă ne poate ajuta să ne relaxăm și să ne pregătim pentru somnul de noapte..

Aplicaţii de iluminat artificial HCL în designul interior

Avantajele acestui sistem sunt numeroase. Se poate aplica în numeroase situaţii. De exemplu, ca iluminat terapeutic, jucând un rol importanr în tratamentul pacienţilor care suferă de afecţiuni psihice sau legate de demenţă. Deasemenea ca iluminat ergonomic, pentru a produce lumină de diferite culori şi a crea astfel condiții vizuale ideale pentru lucru. Alt exemplu este ca iluminat biologic, imitând calitățile luminii solare pentru a îmbunătăți performanța umană, bunăstarea și pentru a susține un ritm circadian mai bun.

Aplicaţii ale iluminatului centrat pe om - HCL - în spitale
Aplicaţii ale iluminatului centrat pe om – HCL – în spitale

În programe mai specifice, cum ar fi școli, iluminatul centrat pe om poate fi folosit nu numai pentru a stimula ritmurile circadiene ale elevilor și personalului, ci și pentru a îmbunătăți vigilența în timpul testelor și sarcinilor care necesită concentrare, deoarece iluminatul este legat de productivitatea în clasă.

Aplicaţii ale sistemului de iluminat centrat pe on în restaurante şi hoteluri
Aplicaţii ale sistemului de iluminat centrat pe on în restaurante şi hoteluri

În birouri, iluminatul poate afecta vigilența angajaților, starea de spirit, cogniția, tiparele de somn și sănătatea. Un luminat neadecvat poate provoca oboseală vizuală, dureri de cap sau chiar dificultăți de a discerne un element de risc din cauza luminii insuficiente.

În cele din urmă, iluminatul centrat pe om oferă spitalelor mai multe beneficii. Acestea includ îmbunătățirea calității și standardului de somn pentru pacienții care își petrec timpul în interior.

 

un comentariu

  1. […] Lumina artificială, ca şi cea naturală, are temperatură, culoare, intensitate iar oamenii de ştiinţă au intuit de mult legătura dintre iluminatul artificial şi sănătatea oamenilor. Locurile în care lumina artificială rămâne constantă pe tot parcursul zilei, fără nicio variație a temperaturii culorii sau a intensității… Cititi mai multe aici: Iluminatul centrat pe om – HCL – şi aplicaţiile sale […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here