Palmierul areca, copacul cu flori parfumate

1

Palmierul areca (Areca triandra) este o plantă perenă din zona tropicală, fiind ȋntȃlnit ȋn Bangladesh, Borneo, Cambodgia, China, Malaezia, Filipine și Sumatra. Cum are nevoie de un nivel ridicat de umiditate, de cele mai multe ori crește lȃngă ape curgătoare.

Numele știinţific al speciei provine de la denumirea sub care este cunoscut ȋn sud-vestul Indiei-areca și de la cuvintele grecești treis-trei și andros-barbat, cu referire la cele 3 stamine ale florilor.

Trunchiul este neted, de culoare gri verzui, prezintă inele și are la maturitate, un diametru de circa 5 cm. Deși crește foarte rapid, nu ajunge la o ȋnălţime prea mare, nedepășind 5m.

Frunzele sale penate, de un verde ȋnchis, au lungime de 2m și se formează  ȋn vȃrful trunchiului. Florile, mici și galbene, grupate ȋn inflorescenţe ramificate, răspȃndesc un parfum asemănător cu cel de lămȃie și sunt urmate de fructe de tip bace ovoide, cu diametru de 1,5 cm. Acestea sunt iniţial verzi, apoi devin portocalii, iar după coacere, roșii.

În Europa este cultivat ca plantă decorativă de interior. Populaţiile locale o folosesc ca hrană pentru animale, ȋn prepararea unor remedii din medicina tradiţională, iar din trunchiul său se construiesc adăposturi temporare de tipul colibelor care sunt acoperite cu frunzele palmierului.

Semintele se zdrobesc și se amesteca cu var (hidroxid de calciu) și frunzele plantei Piper betle.

Se obţine astfel un drog utilizat pe scară largă ȋn sudul și sud-estul Asiei. Efectele sale sunt deosebit de nocive pentru sănătate, substanţele conţinute producȃnd efecte similare cu cele provocate de mestecarea tutunului.

Vezi și: Gradinile de ploaie, solutia pentru colectarea apelor pluviale

Palmierul areca-ȋngrijire

Cum ȋn mediul natural crește ȋn pădure tropicală unde nu are acces la razele soarelui datorită dimensiunilor reduse, se dezvoltă bine ȋn ȋncăperi ȋntunecoase. Are ȋnsă nevoie de o umiditate ridicată.

Se ȋnmulţește ușor, seminţele sale germinȃnd ȋntr-o lună.

Sursa foto: www.palmpedia.net, https://kauaiseascapesnursery.com, https://davesgarden.com

un comentariu

  1. […] Palmierul areca (Areca triandra) este o plantă perenă din zona tropicală, fiind ȋntȃlnit ȋn Bangladesh, Borneo, Cambodgia, China, Malaezia, Filipine și Sumatra. Cum are nevoie de un nivel ridicat de umiditate, de cele mai multe ori crește lȃngă ape curgătoare. Numele știinţific al speciei provine… Cititi mai multe aici: Palmierul areca, copacul cu flori parfumate […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here