Proiect aleea grădinii: 5 soluții construire cu efect excelent

Betonul, piatra naturală, spărtura împreună cu pietrişul şi nisipul, cărămida şi lemnul sunt materialele pe care le puteţi avea în vedere

1

Cei care au curte şi grădină sunt avantajaţii momentului, izolarea se poate petrece mult mai bine în aer liber pentru că aici se pot face alte activităţi care să ne ţină tonusul mai ridicat. Acum este însă şi timpul de a aduce câteva îmbunătăţiri şi a spori calitatea decorului.

Iată câteva idei despre alei dar nu la modul general, ci strict la materialele din care pot fi construite. Între feluritele materiale sunt diferenţe atât de mari, tehnice şi estetice, încât este obligatoriu ca, înainte de a vă decide, să cunoaşteţi bine posibilităţile pe care le aveţi.

Betonul, piatra naturală, spărtura împreună cu pietrişul şi nisipul, cărămida şi lemnul sunt materialele pe care le puteţi avea în vedere pentru construirea aleilolor, fiecare având avantaje dar şi dezanvantaje specifice. De asemenea, materialele pot fi combinate intre ele (de exemplu, lemn cu piatra) atfel incat sa rezulte alei personalizate. Amestecul de forme, texturi, culori si detalii duce la rezultate dintre cele mai spectaculoase.

Pavelele din beton reprezintă soluţia comună cea mai la îndemână pentru construcţia aleilor. Se achiziţionează gata preparate şi se pun în operă repede şi se găsesc toate tipurile posibile de forme, culori, dimensiuni, modele de îmbinare etc. Pot fi utile pentru aleile de acces auto, dacă acestea traversează grădina.

Rezistenţa bună în timp, uşurinţa în montare şi întreţiner sunt alte avantaje. Eventualele stricăciuni ulterioare pot fi reparate simplu, chiar de către proprietar, prin înlocuirea pavelelor afectate (crăpate, deplasate, decolorate etc.). Preţul este convenabil, atât în privinţa materialelor, cât şi a manopere Ca dezavantaj, dacă pigmentul folosit la colorarea lor este de calitate inferioară, culoarea se va degrada în timp.

Casoteca și SHARP, aliați împotriva poluării, virușilor și bacteriilor din incinte

Aleile din piatră naturală sunt preferatele peisagiştilor cu gusturi fine. Despre ce fel de piatră este vorba, aceasta se decide în funcţie de posibilităţile financiare ale proprietarului, dar şi de stilul peisagistic abordat. Motivele pentru care piatra naturală este regina materialelor destinate aleilor? În primul rând, frumuseţea ei, care rămâne nealterată de-a lungul întregii perioade de folosire, indiferent de câte decenii vorbim. În timp, piatra suferă o singură uzură, şi ea fermecătoare: se toceşte, capătă luciu, mai ales pe porţiunea de alee folosită mai des. Culoarea, dacă se schimbă, n-o face niciodată în sensul rău. Piatra nu devine urâtă în timp, dimpotrivă, poate fi din ce în ce mai frumoasă. De pildă, sunt roci bazaltice de tip vulcanic cu mari concentraţii de fier, iar altele sunt bogate în cupru. Acest substanţe oxidează pe suprafaţa pietrei, asigurându-i fermecătoare tonuri de maro, verde, bej, gri, albastru etc. Aşa încât, dacă la origine aleea este omogenă, are o singură culoare, de-a lungul timpului ea se schimbă, evoluează odată cu grădina.

În condiţii normale de folosire piatra este aproape indestructibilă. Este insensibilă la acţiunea ultravioletelor, are o rezistenţă excelentă la uzură, la ciclul îngheţ-dezgheţ şi la factorii nocivi de mediu (ploi acide, vărsări accidentale de substanţe agresive etc.). Ca dezavantaj, preţul de achiziţie şi valoarea manoperei sunt mai ridicate decât la pavele.

Aleile din nisip, pietriş ori spărtură naturle şi ecologice  se folosesc deobicei la grăninile mediteraneene. Dacă este vorba de un pietriş fin, eventual mici pietre rotunjite din marmură albă, bazalt etc., astfel de alei funcţionează ca veritabile locuri de joacă pentru cei mici, care-şi vor ocupa timpul umplându-şi buzunarele cu adevărate colecţii de pietricele fermecate.  Ca dezavantaje, pietrişul migrează spre zonele învecinate, dacă nu este constrâns să rămână pe alee (eventual, prin montarea unor benzi între alee şi gazon). Se umple uşor cu frunze şi alte resturi din grădină, iar singura curăţenie adevărată este cu un aspirator de frunze.

Un alt material ofertant este lemnul, mai ales atunci este folosit în moduri creative. Ca si piatra, poate fi utilizat în forma naturală sau prelucrat şi colorat, pentru a completa decorul exterior. Trunchiurile de copac tăiate “felii” (acele rondele din lemn) oferă grădinii un aspect captivant.

Simetrice sau asimetrice (pentru un design original), aleile din cărămidă reprezintă o atractţe nebănuită.

Piatra, cărămida, pietrişul, gresia şi lemnul sunt doar cateva dintre materialele disponibile pentru construirea aleilor. Aceste materiale pot fi folosite in forma lor brută sau, dimpotrivă, prelucrate şi combinate.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here