Înghețata – este sau nu este sănătoasă?

2

„Consumul simultan de ouă, carne, lactate și înghețatădepășește limita de consum recomandată în cazul colesterolului“ ne spune MARILENA OPRIŞANU, chef dietetician și nutriţionist holistic, www.holistik.ro

Pe timp de vară, dar nu numai, cel mai consumat desert este înghețata. În această perioadă călduroasă, unele persoane o consumă aproape în fiecare zi, în cantități mari. Altora nu le lipsește înghețata nici pe timp de iarnă. Însă cât de sănătos este consumul frecvent de înghețată?

Dezavantajele consumului de înghețată

  1. Îngheţata este bogată în zahăr – o porție conține aproximativ 23 grame de zahăr. Se ştie că zahărul se desface în molecule de glucoză și este absorbit pentru a oferi energie, atât cât este nevoie. Restul de glucoză se depozitează în ficat și mușchi,sub formă de depozit mobilizabil la nevoie. Excesul de glucoză este transformat în trigliceride (grăsimi) și formează depozite la nivelul stratului adipos. De aceea se afirmă că zahărul îngrașă.Deasemenea, zahărul consumat în exces reprezintă un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat, aobezității, bolilor cardiovasculare, osteoporozei și problemelor de absorbție a vitaminelor și calciului.

 

2. Îngheţata conține lipide saturate, grăsimi „trans“ și colesterol, are deci un conținut ridicat de grăsimi.Atât excesul de grăsimi „trans“, cât și grăsimile saturate sunt responsabile pentru acumularea de „colesterol rău“ (LDL-colesterol). Acesta se depune pe vasele de sânge sub formă de plăci de aterom și cauzează ateroscleroza – boală cardiovasculară ce afectează circulația sangvină.

 

3. Număr mare de calorii. Atât lipidele, cât și zahărul furnizează o energie ridicată. O porție de înghețată (100 de grame) atinge 300 kcal – atât cât conține și o porție de mâncare gătită (de exemplu, o farfurie cu fasole și cârnați). Imaginați-vă câte calorii aduc mai multe porții de înghețată pe zi! Atât timp cât necesarul energetic se încadrează între 1500-2000 kcal pe zi, mai mult de jumătate din acesta poate fi acoperit numai de câteva porții de înghețată.Mai mult, energia adusă de acest tip de carbohidraținu este una de durată, după scurt timp va apărea senzația de foame.

 

4. Îngheţata poate fi îndulcită cu trehaloza – îndulcitor artificial și agent de îngroșare care se poate găsi într-un procent de 11% în înghețată.Acest aditiv alimentar este considerat un factor de risc pentru bolile digestive și pentru infecția cu bacteria Clostridium difficile, care cauzează diaree și vărsături.

Citește și Top 10 vedete care aleg mobila LEMS

5. Îngheţata poate fi infectată cu Listeria.Au fost identificate pe piață mai multe înghețate care conțineau bacteria Listeria monocytogenes. Bacteria se dezvoltă la temperaturi de 2-8 grade Celsius. Deși bacterianu crește la sub 0 grade Celsius, nici nu este distrusă de aceste temperaturi.

 

6. Îngheţata conține lactoză – nu poate fi consumată de persoanele care prezintă intoleranță la lactoză. Acestea pot opta pentru înghețata vegană.

7. Îngheţata conține aditivi alimentari periculoși: coloranți, arome, agenți de îngroșare. Tuturor aditivilor alimentari li se asociază un risc cancerigen ridicat. De asemenea, aceștia pot fi responsabili pentru afecțiuni ale tractului digestiv sau respirator.

Citește și Scapă imediat de aceste lucruri nefolositoare din bucătăria ta!

 

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here