Întreținerea ascensorului: ce presupune mai exact?

1

Ascensorul este nelipsit din clădirile publice sau private mai înalte de 3-4 etaje. Un astfel de echipament are o durată de viață destul de lungă, însă, pentru buna sa funcționare sunt esențiale serviciile de mentenanță. Liftul, ca orice alt mecanism, este supus uzurii, iar pentru creșterea siguranței în exploatare și a fiabilității instalației trebuie efectuate periodic lucrări de întreținere. Iată ce presupun acestea:

Verificarea modului de funcționare a ascensorului

Pentru ca un lift să funcționeze în parametri optimi este necesară o rutină de verificare a timpului de răspuns al mecanismului și timpului de răspuns al ușilor acestuia. De asemenea, intervalul de transport între etaje trebuie analizat pentru a observa dacă ascensorul își reduce sau nu din viteză pe parcursul exploatării. Pornirea și oprirea liftului, precum și modul de funcționare al sistemului de iluminare și, după caz, al indicatoarelor montate pe podea sunt, la fel, importante pentru a se stabili că poate circula în siguranță.

Realizarea lucrărilor de întreținere primară

Conform nevoilor de întreținere a diverselor echipamente mecanice, după atingerea unui anumit număr de ore de lucru specificate este necesară efectuarea întreținerii ascensorului. Acest lucru presupune desfășurarea unor lucrări de întreținere primară, unde sarcinile cheie sunt lubrifierea pieselor, strângerea și inspecția componentelor relevante și curățarea echipamentului de pe cabina liftului. Întreținerea secundară se concentrează pe inspecție, reglare și analiza performanței de lucru.

Controlarea tuturor componentelor liftului

Firmele care oferă servicii de întreținere pentru ascensoare pot efectua inspecții chiar și în fiecare lună, preventiv, pentru a verifica dacă totul este în regulă. În acest sens, se analizează funcționarea troliului, lagărelor și axelor, precum și lubrifierea acestora, sistemul de frânare, limitatorul de viteză, cablul de tracțiune, puțul sau camera mașinii. Sesiunile de întreținere a liftului sunt efectuate la anumite intervale și pentru reglarea amortizoarelor sau consolidarea întregului sistem electric.

Anticiparea disfuncționalităților mecanismului

Inspecțiile preventive de întreținere sunt deosebit de utile pentru anticiparea posibilelor disfuncționalități ale ascensorului. Companiile cu experiență în domeniu pot identifica eventualele probleme în cadrul verificărilor realizate lunar ori la alte intervale programate.

Spre exemplu, dacă se observă un consum ridicat de energie sau se aud zgomote neobișnuite la un control de rutină, o echipă de profesioniști va ști cum să interpreteze semnele pentru a-și dea seama din timp ce se întâmplă cu ascensorul. Mai departe, fie va monitoriza liftul dacă nu este nevoie de intervenție imediată, fie va remedia defecțiunile identificate.

Igienizarea completă a cabinei ascensorului

Mentenanța liftului nu vizează doar partea mecanică a instalației, ci și curățarea completă a cabinei pentru a oferi pasagerilor siguranță și un confort sporit. În funcție de tipul de ascensor pot fi efectuate operațiuni precum aspirarea pragului, curățarea tavanului și a pereților, igienizarea pardoselii, ștergerea corpurilor de iluminat și dezinfectarea butoanelor de comandă.

Cabina ascensorului, fiind frecventată de foarte multe persoane, se poate transforma într-un mediu neigienic. În plus, spațiul este unul limitat și, uneori, liftul se folosește pentru transportul anumitor produse și materiale, de aceea serviciile de igienizare sunt incluse în pachetul de întreținere a acestui echipament.

 

Este deosebit de important ca cerințele de întreținere a ascensorului să fie îndeplinite de către personal calificat, cu ajutorul instrumentelor speciale. De la verificarea modului de funcționare a liftului la controlul tuturor pieselor, anticiparea problemelor și remedierea defecțiunilor identificate, orice operațiune trebuie realizată de către o firmă autorizată ISCIR să presteze operații și activități la nivelul ascensorului.


un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here