Islanda, o țară plină de culori

1

Islanda, insulă locuită din sec IX de vikingi, era înainte de stabilirea acestora, acoperită de păduri. După apariția vestiților războinici, copacii au fost tăiați, făcȃnd loc unor pajiști de pe care vȃnturile puternice au măturat încetul cu încetul, solul, lăsȃnd în urmă deșerturi pietroase. S-a creat astfel un peisaj cu multe nuanțe de gri, cu dune și văi, asemănător celui lunar. Asemănarea a determinat găzduirea antrenamentelor astronauților americani în Islanda, dar și testarea în aceste zone, a vehiculelor pe care NASA le va folosi pe Marte pentru căutarea unor eventuale forme de viață.

Culorile întunecate ale stȃncilor abrupte ce se ridică din ocean și ale versanților acoperiți cu cenușă vulcanică, se îmbină cu albastrul strălucitor al apelor ce se scurg din ghețarii albi, prin văile acoperite cu iarba de un verde viu. Imaginea este completată de cȃmpurile de lupin, planta cu flori purpurii.

Turiștii atrași de mulțimea de fotografii care au inundat în ultimii ani internetul, nu vor fi deloc dezamăgiți. Realitatea este la fel de spectaculoasă, iar această țară are multe de oferit.

Vezi și: Lupinul de nisip si pajistile albastre ale islandei

Islanda- Atracții pentru turiști

De exemplu, din aprilie pȃnă în septembrie, localizarea pe hartă, temperatura, adȃncimea redusă a apei și curenții din ocean, transformă zona de coastă a Islandei într-un paradis al celor care doresc să admire balenele. Șansele de a vedea măcar o specie din cele 20 care se aduna aici pe timpul verii, în cursul unei singure zile, este de 90%.

Gheizerele ce arunca apă fierbinte la înălțimi ce depășesc 20m, peșterile de gheață, Laguna albastră, cascada Dettifoss, cea mai puternica din Europa, dar și micile localități unde se pot admira clădiri cu o arhitectură specifică sunt locuri care trebuie văzute măcar o dată în viață.

Totuși, o vacanță în Islanda nu ar completă fără a putea admira minunații puffini, păsări afectate grav de pierderea hranei (dispariția populațiilor de pești), poluarea cu petrol a mărilor și oceanelor și introducerea pisicilor și șobolanilor în zonele de cuibărit.

Sursa foto: http://blog/puffins-in-iceland, www.icelandair.com, hwww.heyiceland.is, www.lavacarrental.is, https://bridgesandballoons.com

un comentariu

  1. […] Islanda, insulă locuită din sec IX de vikingi, era înainte de stabilirea acestora, acoperită de păduri. După apariția vestiților războinici, copacii au fost tăiați, făcȃnd loc unor pajiști de pe care vȃnturile puternice au măturat încetul cu încetul, solul, lăsȃnd în urmă deșerturi pietroase. S-a… Cititi mai multe aici: Islanda, o țară plină de culori […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here