Lantana camara, o plantă toxică cu flori multicolore

1

Lantana camara este o specie de plantă originară din America de Sud, America Centrală și Africa tropicală. Face parte din familia Verbenaceae, familia verbinei. Este cunoscută sub numele de steagul spaniol și salvie sălbatică.

Crește sub formă de arbust cu ȋnălţime de cca 3 m și lăţime de 2,5 m.

Florile sale sunt mici, cu 5 petale și sunt grupate ȋn inflorescenţe semisferice cu diametru de 5 cm. Pot avea culori precum alb, galben, portocaliu, roșu, purpuriu sau combinaţii ale acestora. De multe ori ȋși schimbă culoare ȋn timp. Răspȃndesc un miros neplăcut pentru om, dar atrag numeroase insecte.

Înfloresc din primăvară pȃnă la sfȃrșitul toamnei.

Frunzele sunt ovate, de un verde intens, cu lungime de 3-8 cm.

Toate părţile plantei conţin uleiuri esenţiale, planta fiind folosită ȋn medicina tradiţională din zonele de origine pentru tratarea mai multor afecţiuni precum: malarie, dureri de stomac, de dinţi, inflamaţii, pietre la rinichi, reumatism, răni, bronșite, etc.

În prezent, studiile arată că planta are efecte antibacteriene, antifungice, antioxidante și anticancerigene.

Atenţie! Lantana este o plantă extrem de toxică pentru om și animale. Atingerea frunzelor poate genera reacţii alergice, iar ingerarea fructelor poate cauza decesul.

Vezi și: Limba marii, floarea alba din rocarii

Lantana -ȋngrijire

Lantana camara are nevoie de un sol ușor acid, umed, bine dreanat, bogat ȋn substanţe nutritive, ȋn zone expuse soarelui cel puţin 6-8 ore pe zi.

Este rezistentă la secetă, la salinitate ridicată, dar sensibilă la temperaturi scăzute.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași. Aceștia trebuie să aibă ȋn jur de 20 cm lungime și se ȋnfig direct ȋn pămȃnt primăvara sau la ȋnceputul toamnei.

În cazul hibrizilor se recomandă folosirea butașilor.

Este o specie rezistentă la atacul insectelor, dar trebuie verificată periodic pentru a preȋntȃmpina problemele ce pot fi create de muculiţa albă și de acarieni.

Se poate crește și ȋn ghiveci.

Cum are un aspect atractiv, a fost introdusă ȋn numeroase ţări, ȋn unele devenind invazivă.

Sursa foto: Wikimedia

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here