Limelight Marketplace, biserica transformată în galerie comercială

0

Limelight Marketplace este o galerie comercială cunoscută la New York, cu o istorie cel puțin ciudată și chiar inedită, dacă ne gândim că la origine este vorba de o biserică.  Construită în 1844, această biserică amuzantă, a cunoscut de-a lungul timpului mai multe utilizări, fiind ‘’reconvertită’’ pentru câțiva ani în discotecă, cu un renume ce se leagă de consumul de droguri și de numeroase scandaluri. În prezent, aici se află o galerie comercială importantă, unde pot fi întâlnite branduri renumite, de la magazine de lux, restaurante, până la pizzerii sau gelaterii. Pentru a se ajunge la această destinație, a fost necesară o investiție de circa 15 milioane de dolari, clădirea fiind refăcută aproape complet.

Piatra de temelie a bisericii de pe strada Sixth Avenue a fost pusă în 1844. Edificiul a fost conceput de către arhitectul Richard Upjohn, cel care a realizat și biserica Trinity de pe Wall Street. Destinația inițială nu a fost păstrată prea mult, pentru că un secol mai târziu, entuziasmul credincioșilor s-a stins, biserica fiind ‘’reconvertită’’, mai mult decât surprinzător, într-un club de noapte – Limelight„. Din nefericire, locul a devenit popular nu doar pentru ‘’labirintul său”, ci mai mult pentru dansatoare sau poliție din cauza numeroaselor plângeri legate de consumul de droguri, dar și a altor probleme. Discoteca a fost închisă definitiv în 2001. Au urmat apoi și alte cluburi, fără succes însă,   închise și ele în 2007.

În urma unei investiții de 15 milioane de dolari, interiorul bisericii a fost schimbat foarte mult, rezultând mai mult spațiu, suficient însă cât să permită deschiderea unei galerii comerciale. Drept urmare, clădirea a devenit cu mult mai luminoasă și mai atractivă pentru clienți, păstrând totuși caracterul vechi. Pe anumite porțiuni, a trebuit să fie răzuit zidul de calcar, acoperit de nu mai puțin de 15 straturi de pictură pentru a regăsi aspectul natural al pietrei. De asemenea, vitraliile, altă dată acunse, acum au fost puse în valoare.

Galeria comercială se întinde pe 12.000 m² și adăpostește în jur de 35 de magazine de lux și restaurante șic. Buticurile sunt amplasate unul lângă celălalt, unele chiar în alcovuri minuscule. Cele mai cunoscute magazine din complex sunt LeSportsac (genți și portofele), gelateria Baci Gelato, brandul de încălțăminte Hunter și pizzeria Grimaldi’s.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here