Plăcile ceramice (gresia și faianța), pe primul loc în topul amenajărilor

1
Faianță pătrată

Menţinerea placărilor ceramice în topul amenajărilor se datorează atât versatilităţii lor, cât şi faptului că sunt în continuare preferate pentru finisarea băilor şi bucătăriilor. De multe ori, se practică doar renovarea acestor funcţiuni, deoarece, fiind expuse mai mult la umiditate şi abur, se degradează mai repede.

Fără doar şi poate, vedeta pardoselilor din baie şi bucătărie este placa de gresie. Aceasta rezistă foarte bine la umiditate, se curăţă foarte uşor, este mult mai accesibilă ca preţ decât piatra naturală – de asemenea foarte potrivită pentru spaţiile amintite – şi, în plus, oferă o mare varietate în ceea ce priveşte designul (culori, modele etc.).

Ce şi cum alegi?


Ai în plan un proiect de renovare a locuinţei în această toamnă şi intenţionezi să înlocuiești plăcile ceramice din baie, bucătărie, balcon sau terasă? Ce tip de gresie alegi? După ce caracteristici te ghidezi? Care sunt adezivul şi chitul de rosturi potrivite? Pe piaţă există o varietate de plăci ceramice, fiecare tip având caracteristici fizice şi mecanice diferite. Cele de acoperire sunt printre cele mai răspândite materiale destinate finisării pardoselilor şi pereţilor.

Sunt foarte diversificate în privinţa dimensiunilor, a culorilor, modelelor şi aspectului suprafeţei, dând posibilitatea realizării unor amenajări interioare originale, în stiluri variate. Există două categorii de plăci ceramice: glazurate şi porţelanate.

Cele glazurate sunt concepute exclusiv pentru interioare. La capitolul design, există plăci cu aspect marmorat, rustic, cu motive florale, geometrice, colorate, uni, lucioase, mate etc.

Pentru renovarea băii sau bucătăriei, cele mai recomandate sunt plăcile ceramice glazurate, iar pentru reamenajarea terasei sau a balconului – cele porţelanate, care rezistă foarte bine la trafic.

Plăcile ceramice porţelanate, destinate în primul rând exterioarelor, pot fi folosite cu succes şi la interior. În multe cazuri, seamănă cu plăcile din piatră naturală, putând prelua rolul acestora în locuri cu trafic intens.

În privinţa caracteristicilor tehnice, te sfătuim să iei în calcul mai multe aspecte, dintre care amintim gradul de porozitate internă al suportului ceramic, în funcţie de care se calculează şi rezistenţa la îngheţ. Plăcile porţelanate sunt rezistente la îngheţ, pe când cele glazurate, nu. Pentru placarea balcoanelor, fie ele şi închise, cele mai indicate sunt primele.

Idei superbe pentru faianță și gresie în bucătărie

Rezistenţa la zgâriere reprezintă un alt indicator în funcţie de care vei şti dacă placa e potrivită pentru trafic intens sau nu. Rezistenţa la abraziune este încadrată în clase, de la I la V. Clasa I este destinată traficului uşor, iar clasa V – traficului foarte intens.

Stilul amenajării

După identificarea tipului de plăci ceramice, urmează alegerea acestora în funcţie de dimensiuni şi modele.

În prezent, există gresie cu aspect de lemn, piatră, ciment şi cărămidă, deseori cu formate mari şi finisaj de calitate. Colecţiile cu look retro reprezintă unul dintre trendurile actuale, alături de formatele speciale, cum sunt cele hexagonale. De aceea, în afară de baie, bucătărie şi terasă/piscină – spaţiile unde se folosesc în mod tradiţional plăcile ceramice –, aceste finisaje se pot utiliza şi la renovarea oricărei alte încăperi a locuinţei, de la living până la dormitor sau birou. Plăcile ce reproduc perfect parchetul, atât ca aspect, cât şi ca textură, au formate foarte lungi (20 x 120 cm, 25 x 180 cm), sunt rectificate şi reprezintă soluţia ideală în cazul în care îți place lemnul, dar îți dorești o întreţinere mai uşoară a acestuia. O noutate o reprezintă faianţa care imită cimentul aparent şi tencuiala decorativă, produsă în dimensiuni din ce în ce mai mari (30 x 90 cm, 30 x 100 cm, 45 x 120 cm), fapt ce facilitează renovările.

Atenție!

Pentru o renovare de succes, plăcile ceramice trebuie să se potrivească cu stilul amenajării – clasic, minimalist sau contemporan –, dar şi cu personalitatea ta. Tocmai de aceea, îți recomandăm să soliciţi sfatul unui designer.

Adezivul şi chitul


După ce ai stabilit de ce tip de plăci ceramice ai nevoie pentru renovare, urmează să alegi adezivul şi chitul de rosturi. Din păcate, nu există o soluţie universal valabilă, ceea ce înseamnă că trebuie să te informezi foarte bine înainte de a achiziţiona adezivul. Unul necorespunzător va genera probleme majore, precum desprinderea, crăparea, pătarea sau schimbarea culorii plăcilor. Prin urmare, în funcţie de tipul de placă, ai nevoie de soluţii dedicate, care să elimine riscurile amintite.

Detaliile sunt foarte importante, iar alegerea unui chit de rosturi nepotrivit poate conduce la alterarea stilului ales pentru renovare. Este bine să ştii că pe piaţă există chituri îmbunătăţite, pe bază de ciment, modificate cu polimeri cu priză şi uscare rapidă, fără eflorescenţe la aplicare. Acestea rezistă excelent în mediile umede şi la mucegaiuri, putând  fi folosite atât în renovarea spaţiilor interioare, cât şi a celor exterioare. Culorile sunt şi ele importante. La acest capitol, ai la dispoziţie soluţii pentru diverse ambientări: romantice, tradiţionale, naturale, glamour sau serene.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here