Mimulus, floarea maimuţei

1
Mimulus or Monkey flower. Close up of mimulus

Mimulus este un gen ce conţine specii de plante erbacee cu flori atractive. Sunt originare din America de Nord, Australia, Asia și Africa. Unele sunt anuale, altele sunt perene.

Sunt plante cu flori în formă de trompetă, cu petale franjurate și culori vii, care atrag o mulţime de insecte.

Se dezvoltă bine pe soluri bogate, cu pH 6-7, umede, dar bine drenate. Se ȋnmulţesc prin seminţe care germinează după 1-3 săptămȃni.

Iarna, se recomandă acoperirea cu mulci pentru a le proteja de frig.

Fac parte dintre speciile folosite ȋn rocării, pentru a delimita aleile și pentru acoperirea solului din grădini.

Numele genului provine din limba latină, de la cuvȃntul “mimus”-a mima, cu referire la asemănarea florii cu o faţă de maimuţă.

Vezi și: Cum facem ca florile din glastra sa aibă o viata cat mai lunga?

Iată cȃteva specii și varietăţi ce vă pot colora grădina:

Mimulus aurantiacus este ȋntȃlnită ȋn California și Oregon. Crește sub formă de tufă de 90-120 cm ȋnălţime, cu frunze lanceolate, de un verde ȋnchis, cu lungime de 5-7 cm. Tulpinile sunt lipicioase.

Florile sale cu diametru de 3 cm, pot fi roșu-portocaliu, galbene sau de culoarea somonului. Ȋnflorește din primăvară pȃnă la sfȃrșitul verii.

Preferă soluri bine drenate, expuse soarelui sau aflate ȋn semiumbră. La maturitate, poate tolera perioade scurte de secetă.

Mimulus primuloides are dimensiuni reduse, tulpina crescȃnd numai pȃnă la 5-12 cm, are flori galben strălucitor, cu diametru de 2,5 cm și frunze așezate ȋn rozetă. Este potrivită pentru grădini de ploaie, amenajări din parcuri și ȋmpodobirea malurilor părȃurilor sau ale iazurilor.

Mimulus cardinalis are flori portocalii. Crește pȃnă la 30-90 cm.

Mimulus lewisii este nativă din America de Nord. Are frunze lancelolate, de 2-7 cm. Florile roz-violet se aseamănă cu cele ale plantei gura-leului.

Mimulus ringens are flori asimetrice, albastru-violet, albe sau roz. Frunzele sale sunt lanceolate sau ovale.

Sursa foto: Pinterest, www.anniesannuals.com, www.wildflower.org, www.calscape.org, www.floridaaquatic.com, www.gardenchronicle.com

un comentariu

  1. […] Mimulus este un gen ce conţine specii de plante erbacee cu flori atractive. Sunt originare din America de Nord, Australia, Asia și Africa. Unele sunt anuale, altele sunt perene. Sunt plante cu flori în formă de trompetă, cu petale franjurate și culori vii, care atrag… Cititi mai multe aici: Mimulus, floarea maimuţei […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here