Mirtul, plantă ornamentală cu multiple beneficii pentru sănătate

0

Mirtul este o plantă ornamentală care are multiple beneficii pentru sănătate, dar care este folosită și ca plantă aromatică.

Mirtul este o plantă preferată de multă lume pentru înfrumusețarea curților și grădinilor. Acesta crește sub formă de arbust și poate ajunge la înălțimi de până la 3 metri. Mirtul are frunze mici, lunguiețe, groase, cărnoase și frumos mirositoare, care rămân veșnic verzi. Florile sunt, de asemenea, mici, albe, cu mijlocul plin de stamine galbene.

Părțile comestibile ale plantei și utilizarea mirtului în bucătărie

Deși puțini știu, mirtul poate fi folosit în preparatele culinare, de la mâncăruri sărate, salate, sosuri și până la deserturi și băuturi. Sunt folosite fructele, florile, frunzele și crenguțele plantei.

Fructele sunt folosite atât crude, cât și gătite sau uscate. Fructul are un gust aromat, poate fi consumat în stare proaspătă, atunci când este copt, sau poate fi uscat, fiind apoi folosit ca și condiment. Fructul are un diametru de aproximativ 8 mm și seamănă cu afinele, doar că sunt lunguiețe.

Din fructele sale se prepară dulceață și un lichior numit mirto, de culoare negru-roșiatic, popular în Corsica, Sardinia și Capraia. De asemenea, din bobițele sau frunzele de mirt se poate obține și un distilat incolor, numit mirt alb.

Vezi și Mirtul creponat, un arbust spectaculos

Fructele proaspete sau uscate sunt extrem de aromate, de aceea ele sunt folosite în bucătăria mediteraneană drept condiment. În Franța se dă savoare cărnii de vânat cu ajutorul lor. În Orientul Mijlociu, fructele se consumă proaspete (ca atare) sau uscate, ca potențiator de gust și aromă în mâncare.

Florile au o aromă dulce și sunt folosite în salate, în special în Italia.

Frunzele sunt folosite ca și condiment, pentru aromă, în mâncărurile sărate, gătite. Bobocii florali, dar și fructele uscate, sunt folosite pentru a aromatiza sosuri, siropuri etc.

Din frunze și crenguțe de mirt se face un ulei esențial care este folosit ca și condiment, în special în combinații cu alte condimente.

Proprietățile medicinale ale mirtului

De sute de ani, mirtul a fost folosit pentru a trata diverse afecțiuni. Planta de mirt este, în continuare, utilizată în scop medical, fiind folosită atât intern, cât și extern.

Uz intern

În scop intern, mirtul are beneficii în tratarea bolilor căilor respiratorii (rinoree, otite, sinuzite), ale căilor urinare și renale, ale hemoroizilor, leucoreelor, paraziților intestinali, dar este folosită și în cazul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare.

Mirtul se folosește sub formă de infuzie, de tinctură, extract sau soluții pe bază de alcool sau uleioase.

Mirtul are proprietăți digestive, astringente, dezinfectante și antibacteriene. Este o plantă care calmează organismul. Acesta este recomandat, de asemenea, fumătorilor, având rol dezinfectant în bronșita tabagică cronică.

Mirtul acționează ca dezinfectant, antimicrobian și expectorant, fiind ideal în tratarea afecțiunilor sistemului respirator, dar și pentru persoanele care suferă de guturai sau de astm bronșic.

Mirtul ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar.

Uz extern

Mirtul are și uz extern, fiind folosit în tratarea bolilor cutanate, a ulcerațiilor, dar și în îngrijirea tenului și pielii, sub formă de loțiuni, comprese și creme. Când vine vorba de uzul extern, mirtul este adesea folosit în produsele cosmetice.

Având proprietăți cicatrizante, mirtul este folosit, de asemenea, la vindecarea rănilor.

De asemenea, este folosit în tratarea acneei și seboreei, sub formă de ulei esențial de mirt. Tot uleiul de mirt este util și în cazul gingivitei.

Deoarece uleiul de mirt are rol decongestionant și limfatic, acesta poate fi folosit în masarea picioarelor, în cazul femeilor care suferă de reumatism.

De asemenea, persoanelor care suferă de echimoze, contuzii sau entorse li se recomandă să facă baie de mirt. Adică să adauge în apa de baie ulei esențial de mirt și să stea minim 15-20 de minute în apă caldă.

Mirtul este, de asemenea, des întâlnit în cosmetice, tocmai datorită numeroaselor proprietăți benefice pe care le are. Acesta poate fi găsit în paste de dinți, loțiuni tonice, balsamice, dar și în diferite creme.

Cum poți folosi mirtul în terapie

Infuzie de mirt

Pentru a prepara o infuzie de mirt ai nevoie de 25 de grame de frunze de mirt și un litru de apă fierbinte. Adaugă frunzele spălate peste apa fierbinte, acoperă și lasă totul la infuzat timp de 5-10 minute. Se poate consuma una, maxim două, căni pe zi, având multiple beneficii în cazul răcelilor, gripelor și bronșitelor.

Sirop de mirt

Ai nevoie de:

• 70 g frunze de mirt

• Un litru de apă clocotită

• 1200 g zahăr

Adaugă frunzele de mirt, tocate, peste apa clocotită și lasă-le la infuzat timp de 6 ore. Strecoară soluția obținută pentru a îndepărta frunzele și adaugă peste aceasta zahărul. Fierbe totul până când zahărul se topește iar o parte din apă se evaporă. La final, când este rece, siropul trebuie să aibă consistența mierii.

Se folosește o linguriță de sirop la o cană de apă pentru calmarea iritațiilor respiratorii.

Efecte secundare ale mirtului!

În ciuda multiplelor beneficii pe care le are mirtul, acesta trebuie consumat cu precauție. În cazul supradozei de mirt, există riscul de a suferi intoxicații.

Mirtul, sub orice formă, este interzis în cazul femeilor gravide, a celor care alăptează, precum și a copiilor mai mici de 6 ani. Folosirea mirtului poate duce la decesul copilului sau pierderea sarcinii.

Uleiul de mirt conține o substanță chimică ce poate provoca crize asemănătoare astmului și insuficiență pulmonară. Mirtul poate provoca, de asemenea, greață, vărsături, diaree, tensiune arterială scăzută, tulburări de circulație sanguină, precum și alte probleme de sănătate.

Deși frunzele și ramurile de mirt sunt folosite în multe țări, încă nu există suficiente informații pentru a ști dacă utilizarea lor este sigură și în ce cantități.

Doza maximă admisă

Doza potrivită de mirt depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului, starea de sănătate și afecțiunile de care suferă.

În acest moment, nu există suficiente informații științifice pentru a determina un interval adecvat al dozei pentru o persoană. Este ideal să nu se depășească însă o cană de ceai pe zi, maximum două.

În cazul produselor cumpărate din farmacii, citește cu atenție eticheta înainte de utilizare.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here