Nu-mă-uita, floarea care reprezinta fidelitatea

1

Nu-mă-uita (Myosotis sylvatica) este o plantă erbacee, perenă, originară din Europa. Numele știinţific provine de la cuvintele grecești mus-șoarece și otos-ureche.

Crește sub formă de tufă, cu tulpini de 25-30 cm. Frunzele, dispuse ȋn formă de rozetă, sunt ovat-lanceolate și prezintă perișori. Lungimea lor nu depășeșe 7 cm. Florile mici, cu formă de steluţe, avȃnd un diametru de 1cm, sunt grupate ȋn inflorescenţe de tip cimă. Petalele acestora pot fi albastre, roz sau albe.

Ȋnflorește ȋn aprilie-mai, pȃnă la mijlocul verii, atrăgȃnd o mulţime de fluturi.

Vezi si: Saschiul planta care formeaza cascade de flori violet 

Nu-mă-uita -ȋngrijire

Se cultivă pe soluri bogate, umede, bine drenate, expuse soarelui sau ȋn zone semi-umbrite. Preferă un pH neutru sau slab alcalin. Seminţele se plantează vara, la distanţă de 25 cm unele de celelalte. Noile plante apar ȋn primăvara următoare.

Pentru a obţine flori ȋn același an, se pot planta ȋn răsadniţe cu 8-10 săptămȃni ȋnainte de ultimul ȋngheţ. Vor germina ȋn 1-4 săptămȃni.

Dacă iarna nu este ­geroasă, plata va ȋnflori și ȋn cel de al doilea an, altfel va muri, dar vor apărea noi exemplare din seminţele răspȃndite natural.
Sunt plante rezistente la atacul insectelor, dar și al iepurilor și căprioarelor.

Ȋn grădină, Nu-mă-uita formează aranjamente pline de culoare cu lalele, narcise și zambile.

Este una dintre plantele ce se pot utiliza ȋn grădinile care se inundă frecvent sau ȋn zonele de lȃngă casă unde se scurge apa din burlane, așa numitele “rain gardens”.

De asemenea, cei care au terase luminate, le pot decora cu ghivece cu nu-mă-uita, acestea aducȃnd un aer de primăvară.

Ȋn limbajul florilor, Myosotis reprezintă loialitate, fidelitate și o conexiune care rezistă ȋn timp. Aspectul său delicat și culorile intense sunt puse ȋn valoare ȋn buchete și ghivece ce pot fi oferite celor dragi.

Cu cȃteva fire de Myosotis, la care se adaugă fire de muscari, trandafiri, hortensie si frezie se obţine un buchet care va ȋnfrumuseţa orice ȋncăpere.

Myosotis poate fi parte și din buchetele de mireasă. De exemplu, se poate combina cu hydragena albastră, trandafiri albi și mathiolla.

Sursa foto: www.herbesfauves.com, https://labotanique.lv, www.pinterest.com, www.gardenia.net, ladybloomberry.tumblr.com

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here