”Ţinutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc UNESCO

2

Experții UNESCO au început să evalueze aplicația prin care o asociație locală vrea ca ”Ţinutul Buzăului” să devină Geoparc UNESCO, recunoscut ca teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională.

Locurile Ținutului sunt locuite de peste 6000 de ani, spun istoricii.

Miza acestei titulaturi este una turistică și economică, geoparcurile UNESCO fiind promovate în diferite circuite turistice.

Asociația care a depus dosarul la UNESCO este formată din cele 18 comune care constituie Ţinutul Buzăului, o zonă cu atracții turistice slab fructificate economic precum vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi.

vulcanii noroioşi
vulcanii noroioşi

”Zona va fi evalută prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei. Totodată, evaluatori independenţi ai Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului şi importanţa sa globală. Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un ‘Parc al Pământului’, unde patrimoniul natural şi cultural va fi folosit pentru a sprijini comunităţile din zonă. Practic, Ţinutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori şi reuşite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globală”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Ţinutului Buzăului şi coordonatorul acestei iniţiative de certificare internaţională, Răzvan-Gabriel Popa.

trovanţii de la Ulmet
trovanţii de la Ulmet

La sfârşitul anului 2020, după iniţierea procesului de aplicare pentru obţinerea statutului de Geoparc Global, Asociaţia Ţinutul Buzăului a finalizat primul pas al acestui proiect, transmiţând către UNESCO dosarul de evaluare.

Vezi și Vulcanii noroioși, destinația perfectă pentru o zi de toamnă

„Aplicaţia a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei şi a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, pentru a pune aceste valori în slujba comunităţilor locale. Comisia Naţională a României pentru UNESCO a sprijinit acest demers, susţinând activ întregul proces de aplicare. În final, doi specialişti internaţionali din ţări diferite vor petrece trei zile în Ţinutul Buzăului şi vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii şi valorile locale, verificând nici mai mult, nici mai puţin de 101 de criterii. Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, Ţinutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii”, se arată în acelaşi comunicat.

chihlimbarul roşu de la Colţi.
chihlimbarul roşu de la Colţi.

Statutul de Geoparc Global UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind „o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor, dezvoltare care are loc în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător, principalii piloni ai acestui proces fiind mediul, economia şi societatea”.

Consiliul Judeţean Buzău acordă acestui proiect o finanţare de 70.000 de euro/an, timp de şapte ani, începând cu anul 2020, sprijin financiar ca acoperă, în prezent, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Ţinutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociaţia Ţinutul Buzăului. Fondurile primite de la CJ Buzău sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educaţionale, sociale, de promovare a teritoriului, precum şi pentru o parte a costurilor de management.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here