O grădină de poveste

3

Pentru a te bucura de o grădină frumoasă este necesar ca aceasta să aibă la bază un proiect realizat de un specialist, de obicei arhitect peisagist care are și cunoștințe de horticultură. Proiectul grădinii, care va ține seama de casa existentă (arhitectură, poziție, stil) va fi necesar și pentru curțile/terenurile mici și cu atât mai mult pentru cele mari.

Propunerile trebuie sa aibă în vedere o anumită zonare a suprafeței, plantele, arborii, arbuștii și florile, gazonul care urmează a se planta. Tot în proiectul grădinii intră și eventualele amenajări exterioare: piscină, cascadă, iaz, pergolă, gard, foișor, instalații pentru jocuri de copii etc. Nu mai puțin important este decorul, mobilarea, aleile și iluminatul.

CONCEPT, PLANTE ȘI FLORI

Plantarea unei largi varietăți de plante perene înfloritoare primăvara va permite proprietarilor să se bucure de acest spectacol glorios de la sfârșitul lunii februarie până la jumătatea lunii iunie: soiurile de lalele (de la mijlocul sezonului din aprilie până în mai, iar cele cu înflorire târzie de la sfârșitul lunii mai până în iunie), lăcrămioare (mai-iunie) și, nu în ultimul rând, bujori (mai-iunie). Toate întregesc peisajul

zonei de intrare. În plus, au fost aleși și câțiva arbori deosebiți: Fendlera rupicola, Chionanthus retusus, Acer palmatum dissectum „Crimson Queen“ și un Pinus densiflora umbraculifera. Nu lipsesc de pe aleea de intrare în casă nici trandafirii plantați într-o jardinieră placată cu piatră și câțiva Juniperus communis la baza acesteia.

Pavimentele sunt executate pe o structură de granit. Gazonul are o pondere de 30% din suprafața frontală a casei. Între parcare și zona descrisă mai sus se întinde o alee care pe capete este delimitată de două spaliere pe care cresc trandafirii cățărători. Zona adiacentă aleii este acoperită cu un deck din lemn tratat stratificat. Și aici plantele, dintre care Hydrangea paniculate, Hypericum prolificum, Fagus sylvatica „Purple Fountain”, Vitex agnus-castus au un rol important.

MATERIALE, AMENAJĂRI EXTERIOARE

Apa, piatra și lemnul sunt alegerile de materiale pentru grădina care se dorește plăcută, atât vizual cât și acustic. Iar prin prezența plantelor și a gazonului este creat un tot unitar lângă o pergolă și o bancă de piatră.

În zona de trecere către piscină, care cuprinde cam 35% din suprafața verde, se găsesc trei zone distincte: piscina, barul și zona de grădina amenajată în jardiniere din piatră, supraetajate.

Pentru a crea o zonă de intimitate sunt propuse grilaje (spaliere) din lemn pe partea din lateralul grădinii.

Plantele, printre care Rhododendron, Shammarello, Yucca flaccida, Cotinus coggygria, Skimmia japonica, Hydrangea Quercifoloa, Betula „Crimson Frost” sunt acoperite în zona de sol cu scoarță de pin de mărime medie, pentru a reține umiditatea în zona sistemului radicular.

Citește și Grădina pe sol nisipos, la umbră

3 comentarii

  1. […] Pentru a te bucura de o grădină frumoasă este necesar ca aceasta să aibă la bază un proiect realizat de un specialist, de obicei arhitect peisagist care are și cunoștințe de horticultură. Proiectul grădinii, care va ține seama de casa existentă (arhitectură, poziție, stil) va… Cititi mai multe aici: O grădină de poveste […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here