Urmările nefaste ale toaletărilor incorecte și frecvente ale copacilor din localități

1

Ce rol au copacii în localități? Să producă oxigen, să asigure umbra, să rețină pulberile și praful din aer, să înfrumusețeze orașul, să reducă zgomotul, să ofere adăpost și hrană animalelor sălbatice (ex. păsări, lilieci, insecte), să asigure izolarea termică și protecția împotriva vântului, să rețină apa ploilor reducând pericolul inundării rețelelor de canalizare, să mascheze zonele industriale, să ofere locuri de joacă copiilor etc.

În ultimii ani, administrațiile locale desfășoară ample operațiuni de toaletare a copacilor aflați pe domeniul public. Motivațiile sunt multiple: evitarea contactului crengilor cu firele electrice, siguranța cetățenilor și a mașinilor acestora, în contextul înmulțirii fenomenelor meteo extreme de tipul rafalelor puternice de vânt, tornadelor, ploilor torențiale etc.

De cele mai multe ori însă, toaletarea se face incorect prin tăierea masivă a coroanei și lăsarea unor cioturi. Aceasta operațiune generează un șoc puternic pentru plantă, o parte dintre copaci uscându-se în următoarele luni. Astfel, încetul cu încetul, se reduce numărul copacilor maturi din localități.

Copacii maturi sunt cei care dezvoltă cea mai mare cantitate de frunziș, care adăpostesc păsări, lilieci și stupi de albine, care produc multe flori asigurând hrană insectelor polenizatoare și care prin rădăcinile lor bine dezvoltate, absorb mari cantități de apă în timpul ploilor torențiale protejându-ne de inundații.

În plus, rănile de la tăiere nu sunt tratate corespunzător devenind porți de intrare pentru ciuperci, bacterii și virusuri.

Ca regulă de bază, specialiștii recomandă să nu se taie mai mult de 1/3 din coroana, iar această operațiune să se desfășoare în afara perioadei de vegetație.

Coroana copacilor se reface în câțiva ani, în funcție de specie și cum în cele mai multe cazuri, toaletarea vizează toți copacii de pe o stradă, în același timp, urmează 3-4 ani în care pe strada respectivă nu va fi umbră, va fi mult praf, iar vântul va lovi direct în clădiri.

Un alt aspect deosebit de important este că decizia referitoare la modul de tăiere a crengilor este luată deseori de muncitori și nu de un specialist, absolvent al unei facultăți de profil (silvicultură, biologie, horticultură). Ca urmare, simetria naturală a coroanei se pierde, iar noile crengi sunt firave, predispuse ruperii.

Poluarea datorată autovehiculelor, șantierelor de construcții și activităților industriale conduce la scăderea în unele cazuri alarmantă a calităţii aerului ȋn orașele romȃnești. Fără o cantitate mare de frunziș care să-l purifice, sănătatea locuitorilor din zonele respective este afectată.

Dacă copacii nu au crengi și tufele sunt tăiate, cum curăţăm aerul?

Citește și V-ați apucat de toaletarea copacilor înainte de venirea zăpezii? STIHL a lansat în România un nou edmonotor de înălțime

un comentariu

  1. […] Ce rol au copacii în localități? Să producă oxigen, să asigure umbra, să rețină pulberile și praful din aer, să înfrumusețeze orașul, să reducă zgomotul, să ofere adăpost și hrană animalelor sălbatice (ex. păsări, lilieci, insecte), să asigure izolarea termică și protecția împotriva vântului, să… Cititi mai multe aici: Urmările nefaste ale toaletărilor incorecte și frecvente ale copacilor din localități […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here