Grădina pe sol nisipos, la umbră

4

Vara aduce cu ea zile călduroase și dorinţa de a ne petrece cȃt mai mult timp afară, ȋn aer liber. Și ce poate fi mai minunat decȃt o grădină plină de flori parfumate și colorate de care să ai grijă la finalul unei zile stresante?

Dar ce faci dacă trebuie sa amenajezi grădina pe sol nisipos, la umbră? Astfel de condiţii privează plantele de apă, nutrienţi și lumină, elemente esenţiale pentru supravieţuire.

Situaţia nu este una fără rezolvare, cu puţin efort, putȃndu-se amenaja un adevărat colţ de poveste.

Deși expunerea la soare este vitală pentru plante, ȋn lipsa sa nerealizȃndu-se fotosinteza, există specii care se mulţumesc cu numai cȃteva ore de lumină directă și care pot ȋnflori și la umbră.

Solului nisipos care este lipsit de nutrienţi și apă, i se pot adăuga un strat de 20-25 cm compost și un strat de 2 cm grosime mulci organic. Compostul va oferi plantelor substanţele minerale de care au nevoie pentru a se hrăni, iar mulciul va contribui la păstrarea umidităţii.

Pentru a asigura o cantitate suficientă de apă se poate folosi un sistem de udare prin picurare.

Vezi și: Saschiul, planta care formeaza cascade de flori violet

Grădina pe sol nisipos, la umbră-ce specii de plante alegem?

După ce se finalizează aceste pregătiri, se vor alege cu grijă plantele. Dintre speciile care suportă bine umbra amintim: degeţel (Digitalis purpurea), iarba maimuţei (Liriope muscari), coada șoricelului decorativă, crinul de vară pitic (Hemerocallis sp.), mărgăritarul, busuiocul turcesc (Monarda sp.), Vinca, iedera si feriga.

Degeţelul este o plantă cu flori albe, roz sau violet, cu formă de degetar, cu diametru de 4-5 cm, grupate ȋn inflorescenţe aflate pe o singură parte a tulpinii.

Iarba maimuţe este o plantă ce crește sub formă de tufă ce are flori violet, grupate ȋn inflorescenţe de tip spic.

Busuiocul turcesc are flori roșii, roz, albe sau violet care se deschid ȋn perioada iulie-august și persistă ȋn jur de opt săptămȃni.

Vinca este o plantă de 15-20 cm ȋnăţime cu flori albastru-violet care ȋnflorește ȋn aprilie.

Feriga este o plantă care poate ajunge la 100-120 cm ȋnălţime și 90 cm lăţime.

Sursa foto: https://www.thetreecenter.com/

 

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here