O nouă inovație- ferestrele care îți răcesc camera

0

Ferestrele inteligente Climawin sunt eficiente energetic pentru că dispun de o funcție de auto-răcire, utilă în perioadele cu vreme toridă, care reduce necesitatea utilizării aparatelor de aer condiționat costisitoare și le face potrivite în orice climat. De asemenea aceste ferestre sunt eficiente și pe timp de iarnă cănd prin ferestrele obișnuite și sistemul de ventilație au loc pierderi semnificative de căldură, în special în cazul clădirilor vechi; noile sisteme de ferestre reduc pierderile de căldură cu 20%.

 

Ferestrele inteligente prezintă un sistem de ventilație pasiv

„Ferestrele unei clădiri reprezintă surse majore ale pierderilor de căldură. Inovația noastră constă în realizarea unui sistem de ventilație pasiv pentru economisirea căldurii. Rezultatele testelor arată că o clădire obișnuită dotată doar cu ferestre Climawin își îmbunătățește performanța energetică cu 18-24%”, conform reprezentantului proiectului- Brian O’Brien de la Solearth Ecological Architecture.

Referitor la funcția de auto-răcire, acesta a declarat: „În climatele reci, Climawin poate îmbunătăți nivelul de confort prin pre-încălzirea aerului ventilat pe fațadele de nord, est și vest și prin utilizarea căldurii solare pe fațadele sudice. Pentru climatele calde, tehnologia dispune de o funcție de auto-răcire care permite pătrunderea luminii soarelui în interior, însă reduce cantitatea de căldură. Prin optimizarea izolării termice, a fluxului de energie solară și a controlului luminii, este de așteptat ca fereastra să îmbunătățească semnificativ eficiența energetică și confortul termic atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele comerciale care nu dispun de sisteme de ventilație eficiente.”

 

Care sunt avantajele ferestrelor inteligente

Ferestrele inteligente pre-încălzesc aerul ventilat care pătrunde în incintă, se alimentează cu ajutorul celulelor solare și se reglează automat prin senzorii din cameră. Dispun de numeroase funcții comparativ cu ferestrele și tehnologiile de ventilație existente.

Cele mai importante funcții ale acestor ferestre sunt: izolarea termică foarte ridicată, dispun de orificii pentru ventilație reglate pentru controlul aportului de aer, au un cadru cu două niveluri de geamuri, filtre de aer, sisteme integrate de electronice și comunicații wireless între senzorii din cameră și ferestre care permit instalarea retroactivă fără refacerea conexiunilor. Și totuși funcțiile care le-au consacrat ca ferestre inteligente sunt: funcția de pre-încălzire și functia de auto-răcire, destinate diferitelor climate dar și un modul de curățare a aerului pentru condiții deosebite.

 

Despre Climawin

Climawin este un sistem de ferestre pentru recuperarea căldurii care a apărut în urma finalizării unui proiect de cercetare din 2012. Pentru dezvoltarea acestei tehnologii s-au primit 1,4 milioane de euro din bugetul UE și a durat trei ani. Proiectul a fost dezvoltat de IMM-uri daneze, irlandeze și germane.

Climawin a fost proiectat și produs la început în Danemarca și Germania iar de la sfârșitul anului trecut este disponibil și în Europa. Este destinat în mod expres sectorului de renovări, pentru clădirile vechi, în interiorul cărora sistemele de ventilație eficiente energetic este o raritate. Poate fi realizat în următoarele sortimente: lemn, compus din lemn și aluminiu sau lemn îmbrăcat în aluminiu; sistemul este comercializat prin climawin.eu.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: dnevnik.si, setri.sk, zeme-buve.org

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here