O plantă care „se joacă” cu tine dacă o atingi

1

Mimosa pudica, așa cum se numește în limba latină, este una dintre cele mai speciale și neobișnuite plante ornamentale de interior dar și de exterior pentru că are o caracteristică foarte rară, se mișcă și își închide frunzele atunci când o atingem. Este o plantă cu care putem interacționa indiferent de vârstă, efectul ei fiind vizibil.

Denumită științific Acacia Dealbata, aceasta își are originea în America de Sud. Are aspect de arbust și este într-adevăr deosebită deoarece are capacitatea senzorială de a reacționa la atingere, grad de iluminare și la căldură intensă, de aici provenind și zicala „sensibil ca o mimosă”.

Frunzele plantei se strâng imediat la contactul cu unul din acești stimuli externi și revin la poziția inițială în aproximativ cinci minute după. Nu este indicat însă să se repete prea des această operațiune pentru că sistemul ei senzorial presupune consum de energie, iar planta se poate epuiza.

 

 

Un alt aspect interesant la această plantă este frumusețea ei unică, faptul că este delicată și veșnic verde. În perioada de vară florile galbene își schimbă culoarea, devenind portocalii. Este ușor de îngrijit și de menținut, însă are câteva tabieturi. Pentru că vine din America de Sud- Brazilia, trebuie să știti că îi place foarte mult căldura și locurile însorite.

Temperatura ideală este de 30 grade, pământul este indicat să fie mereu ușor umed; deci pentru o bună dezvoltare și pentru avea o plantă sănătoasă alegeți un loc adăpostit, însorit sau parțial însorit, eventual lângă un zid cu orientare sudică. O dată la două săptămâni este necesar să o udați și să afânați pământul. Cel mai bine se dezvoltă în soluri bine drenate, bogate în humus. Plantarea în grădină se face primăvara, atunci când sistemul de rădăcini are timp să se dezvolte destul de bine pentru a face față iernii.

 

Dacă vă doriți o plantă de acest fel, o puteți obține plantând semințe luate de la un arbust sau poate fi comandată ca plantă în ghiveci direct de pe site-uri online ori din magazine specializate pentru casă și grădină. Un exemplu ar fi site-ul tocmai.ro unde 50 buc. de semințe mimosa costă 10 ron, iar de pe okazii.ro se poate achiziționa o plantă în ghiveci la prețul de 20 ron.

 

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: facebook.com/Secret.Garden.Aysel.Raif.Aisi, alwaysimages.it, gapphotos.com, pepinieresdekerzarch.fr, wallpaperscraft.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here