Obiceiul de Paște care aduce noroc la bani: Ce e bine să faci în prima zi de Paște 2024

2

Sărbătoarea Învierii Domnului este însoțită de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le urmează cu sfințenie. Pe lângă dimensiunea religioasă a sărbătorii, există și câteva practici tradiționale, transmise din generație în generație, care sunt păstrate cu grijă, în special în mediile rurale.

Obiceiul de Paște care aduce noroc la bani: Ce trebuie să faci în prima zi

Paștele reprezintă una dintre cele mai semnificative sărbători creștine. În acest an, sărbătoarea Învierii Domnului cade pe data de 5 mai, iar credincioșii respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri, moștenite cu grijă din generație în generație.

Se spune că în ziua de Paște, este tradițional să te speli pe față cu apă rece, în care ai adăugat un ou roșu, o monedă de argint și o tulpină de urzică. Se crede că acest obicei aduce noroc financiar (deoarece moneda simbolizează bogăția) și te menține sănătos și plin de energie pe tot parcursul anului.

În unele regiuni, se practică și obiceiul de a freca copiii pe obrajii cu oul roșu, pentru a le asigura sănătate și culoare proaspătă pe tot parcursul anului.

După acest ritual, credincioșii se îmbracă cu haine noi și pornesc către biserică. Este bine ca în ziua de Paște să ai cel puțin un articol vestimentar nou, pentru a întâmpina sărbătoarea așa cum trebuie. Se merge la biserică pe nemâncate, iar cei care au ținut post și s-au spovedit se pot împărtăși. Ceilalți credincioși pot lua anafură.

Ce se dă de pomană de Paște

Începând din această zi și până la Înălțare, creștinii ortodocși se salută cu ”Hristos a Înviat!” și ”Adevărat a Înviat!”. Se ciocnesc ouă și se mănâncă din preparatele tradiționale de Paște, pregătite cu grijă în zilele anterioare.

În ziua de Paște, credincioșii au obiceiul să ducă la biserică ouă roșii și vin, împreună cu alte mâncăruri tradiționale. Aceste ofrande sunt dedicate în memoria celor dragi care nu mai sunt printre noi. De asemenea, se distribuie pachete cu alimente precum ouă roșii, vin, cozonac, pască, sarmale, friptură și alte bunătăți tradiționale către cei nevoiași, în spiritul generozității și solidarității specifice sărbătorii pascale.

Superstiții legate de prima zi de Paște

  • În Maramureș, copiii merg din casă în casă pentru a vesti Învierea Domnului și sunt recompensați de gazde cu câte un ou roșu.
  • Se spune că în ziua de Paște nu este bine să pui sare pe ou când îl mănânci, pentru că vei transpira tot anul.
  • Prima persoană care îți trece pragul casei de Paște trebuie să fie un bărbat, ca să ai noroc tot anul.
  • În Transilvania, fetele se spală pe față cu apă adusă de la o moară, pentru a fi frumoase.
  • Flăcăii din sat merg cu flori la casele fetelor pe care le plac. Dacă sentimentul este reciproc, fata îi dă băiatului un ou roșu.
  • În duminica Paștelui, se pune o bucată de fier sub pragul casei, pentru a fi protejat de rele.

Sursa: ego.ro

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here