Ocotillo, sabia înflăcărată a deşerturilor mexicane

3

Ocotillo (Fouquieria splendens) este o plantă originară din deşerturile Sonoran şi Chihuahuan ce se întind din sud-estul Californiei, în vestul Texasului şi sudul Mexicului.

În perioada secetoasă Ocotillo seamănă cu o tufă uscată, dar primăvara se trezeşte la viaţă, frunzele ovale şi mici (2-4 cm) apărând din abundenţă pe tulpinile spinoase.

Florile roşu aprins înfloresc din martie până în iunie uimind prin frumuseţea lor pe oricine le vede. Nectarul acestora atrage o mulţime de albine şi păsări colibri. Planta poate ajunge la o înălţime de 10 m şi trăieşte 60-100 de ani.

Ocotillo-în ghiveci

Ocotillo se poate creşte în ghivece, în sol cu drenare rapidă de tipul celor pregătite special pentru cactuşi şi plante suculente. În sezonul rece planta trebuie mutată în interior, având nevoie de căldură.

Se recomandă ca vasul în care se plantează să nu fie prea larg, dimensiunea cea mai potrivită fiind una un pic mai mare decât a ghemului de rădăcini. De asemenea, acesta trebuie să aibă o bază grea pentru a nu se răsturna uşor pe măsură ce planta se dezvoltă.

Pe perioada de iarnă se udă doar o dată pe lună. Ocotillo are nevoie de mult soare, fără o expunere directă la lumină planta începând să îşi piardă din vigoare.

Dacă observaţi că rădăcina începe să iasă prin găurile de scurgere ale ghiveciului să ştiţi că a venit momentul în care trebuie să mutaţi planta într-un recipient mai mare.

Ocotillo-utilizare

Pe lângă aspectul atractiv care o face să fie o plantă îndrăgită de pasionaţii de grădinărit, Ocotillo are numeroase întrebuinţări. Dintre acestea amintim numai câteva.

Tulpinile sunt folosite pentru susţinerea plantelor căţărătoare şi pentru confecţionarea bastoanelor, florile reprezintă un ingredient exotic pentru salate, iar coaja este utilizată în medicina tradiţională pentru oprirea sângerărilor în cazul rănilor şi tratarea unor infecţii.

Datorită spinilor poate forma un gard viu foarte eficient.

Ocotillo este cunoscută sub multe nume printre care: flacăra deşertului, copacul lumânare şi cactusul lui Jacob.

Surse foto: www.americansouthwest.net, www.ebay.com

3 comentarii

  1. […] Ocotillo (Fouquieria splendeseste) este o plantă originară din deşerturile Sonoran şi Chihuahuan ce se întind din sud-estul Californiei, în vestul Texasului şi sudul Mexicului. Ocotillo este o plantă ce ajunge la înălţime de 10 m şi care trăieşte 60-100 de ani. În perioada secetoasă aceasta… Cititi mai multe aici: Ocotillo, sabia înflăcărată a deşerturilor mexicane […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here