Omagul albastru, o plantă frumoasă, dar extrem de toxică

2

Omagul albastru (Aconitum napellus) este o plantă din familia Ranunculaceae, familia bujorului și a anemonelor. Se ȋntȃlnește ȋn Europa și Asia, ȋn zone cu pășuni umede și zone montane. Numele știinţific al speciei provine din limba greacă, de la cuvȃntul akonitum care face referire la ierburile toxice. Popular se mai numește și gluga călugărului.

Tulpina sa ajunge la 60-120 cm, frunzele au 5-7 lobi, iar florile albastru-violet sunt grupate ȋn raceme de cca 20 cm lungime. Sepalele și petalele florii au aceeași culoare, iar o parte din sepale formează o structură ce amintește de o glugă, dȃnd florilor aspectul caracteristic.

Floarea are simetrie bilaterală.

Înflorirea are loc ȋn lunile iunie-august.

Toate părţile plantei conţin substanţe toxice, cea mai puternică fiind aconitum, un alcaloid. Grecii credeau că omagul a apărut din picăturile ce se prelingeau din colţii lui Cerber, cȃinele cu trei capete care păzea lumea tenebrelor.

În antichitate, ȋn otrava obţinută din omag se ȋnmuiau vȃrfurile săgeţilor, iar ȋn Evul Mediu, planta era folosită la otrăvirea dușmanilor.

În celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, Romeo se sinucide folosind un preparat pe bază de aconitum.

Vezi și: Lantana camara, o planta toxica cu flori multicolore

Omagul albastru-ȋngrijire

Omagul albastru se dezvoltă bine pe solurile umede, dar bine drenate, expuse soarelui sau aflate ȋn semiumbră, cu pH neutru sau ușor acid. Preferă verile răcoroase, ȋn care noaptea, temperatura coboară sub 20 grade Celsius.

Planta este rezistentă la atacul insectelor.

Se ȋnmulţește prin seminţe.

Deoarece este foarte toxică, manevrarea sa trebuie realizată cu mare grijă pentru a evita contactul cu pielea.

Purtarea mȃnușilor este obligatorie!

Omagul este folosit de secole ȋn medicina tradiţională. În diverse preparate, se utiliza la tratarea febrei, durerilor reumatice, a unor afecţiuni neurologice, ca sedativ cardiac, ca analgezic, antibiotic, etc.

În zilele noastre, extrase din plantă stau la baza unor preparate homeopate.

Sursa foto: www.newfoundland-labradorflora.ca

2 comentarii

  1. […] Omagul albastru (Aconitum napellus) este o plantă din familia Ranunculaceae, familia bujorului și a anemonelor. Se ȋntȃlnește ȋn Europa și Asia, ȋn zone cu pășuni umede și zone montane. Numele știinţific al speciei provine din limba greacă, de la cuvȃntul akonitum care face referire la… Cititi mai multe aici: Omagul albastru, o plantă frumoasă, dar extrem de toxică […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here