Orhideea de aur din Kinabalu, cea mai scumpă floare

2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orhideea de aur din Kinabalu (Paphiopedilum rothschildianum) deține recordul pentru cea mai scumpă floare din lume, cu un preț de circa 5 mii de dolari pentru un singur fir.

Descoperirea sa în sec XIX, a produs senzație în lumea pasionaților de horticultură ceea ce a făcut ca multă vreme arealul său geografic să rămȃnă secret.

Kinabalu este un munte din Malaezia care a fost declarat în 1964 parc național, iar din decembrie 2000, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Are o altitudine de 4095m și adăpostește peste 5 mii de specii de plante, 100 specii de mamifere și peste 300 specii de păsări.

Florile orhideei de aur din Kinabalu au o formă ce amintește de un pantof, de unde și numele de orhideea condur cu care mai este cunoscută. Petalele verzi sunt pătate cu roșu, print care imită imaginea unor afide ce stau pe frunze. Acesta atrage muște care aterizȃnd pe flori se încarcă cu polen pe care apoi îl poartă pe alte plante, ajutȃnd la reproducere.

De obicei, planta produce 6 flori pe o singură tijă, iar acestea rămȃn deschise între 6 și 8 săptămȃni.

Vezi și: Gardenia, tufa cu flori albe parfumate

Ȋn natură, specia este pe cale de dispariție, dar a fost reprodusă de către crescători, in prezent fiind destul de accesibilă pe piață.

Orhideea de aur din Kinabalu- îngrijire

Planta crește pe solul pădurii tropicale sau pe stȃnci. Are nevoie de o lumină filtrată. Dacă aceasta este prea intensă, marginile frunzelor sale vor deveni roșiatice.

Temperatura ideală pentru dezvoltarea sa este cuprinsă între 23 și 29 grade Celsius, ziua și 15 grade Celsius, noaptea.

Orhideele mature se udă o dată la 5-7 zile, cu apă călduță, iar la un interval de 1-2 săptămȃni, li se poate administra un fertilizator specific.

De asemenea, umiditatea aerului trebuie menținută între 50-60%, ceea ce se poate realiza prin așezarea ghiveciului pe o tăviță cu apă.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here