Orhideea faţă de maimuţă

0

Orhideea faţă de maimuţă (Dracula simia) a fost descoperită ȋn 1978 de către botanistul Carlyle Luer. Este o plantă epifită (care crește pe alte plante) originară din Ecuador, Columbia și Peru. Habitatul ȋn care se ȋntȃlnește este cel al pădurilor tropicale de la altitudine de 1000-2000 m.

Numărul de exemplare ȋn natură este redus, iar datorită condiţiilor speciale de care are nevoie planta pentru a se dezvolta, sunt foarte puţine persoane care reușesc să o crească, majoritatea orhideelor fiind ȋntȃlnite ȋn grădini botanice.

Numele știinţific al speciei provine de la cuvȃntul latinesc dracula-dragon.

Vezi și: Orhideea tigru, o adevarata regina a orhideelor

Orhideea prezintă rizom tȃrȃtor și frunze oblongate, cu lungime de 5cm, așezate ȋn rozetă.

Florile sunt mari (5×15 cm), aplecate spre sol și apar pe tije de 45-50 cm. Răspȃndesc un parfum de portocale ce atrage la fel de mulţi admiratori ca și forma ce amintește de faţa unei maimuţe.

Cele 3 sepale roșii sunt alungite, iar cele 2 petale au culori ȋnchise, formȃnd “ochii maimuţei”.

Înflorirea are loc ȋntreg anul dacă condiţiile sunt prielnice.

Orhideea faţă de maimuţă-ȋngrijire

Prima problemă cu care se confruntă cei ce doresc să o cultive este perioada lungă de germinare. Aceasta poate dura pȃnă la 2 ani. Ca urmare, se recomandă achiziţionarea unei plante tinere, care are frunzele deja formate.

Este foarte important ca locul ales pentru așezarea ghiveciului să fie ferit de curenţi de aer, atȃt reci cȃt și calzi. Aceștia pot afecta nivelul de umiditate din aer. De asemenea, temperatura din ȋncăpere nu trebuie să scadă sub 15 grade Celsius.

La alegerea vasului se va ţine cont de două aspecte importante și anume că rădăcinile au nevoie de spaţiu pentru a se extinde, iar apa nu trebuie să rămȃnă ȋn vas.

În sezonul cald, udarea se va face o dată pe săptămȃnă, iar ȋn cel rece o dată pe lună.

Ca urmare, se recomandă alegerea unui ghiveci larg, cu mai multe orificii. Ca substrat, se poate folosi un amestec de ¾ scoarţă de copac și ¼ muschi.

În ceea ce privește lumina, planta se dezvoltă cel mai bine ȋn semiumbra.

Orhideea faţă de maimuţă nu este toxică pentru om și nici pentru animalele de companie.

Sursa foto: Pinterest

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here