Peperomia, planta care seamănă cu piperul

2

Peperomia optusifolia este o plantă originară din pădurile tropicale din Mexic,  nordul Americii de Sud și Caraibe. Aici cresc pe copaci, dezvoltȃndu-se cu o cantitate redusă de nutrienţi.

Denumirea știinţifică a speciei provine din limba greacă, de la cuvintele peperipiper și homoioscare se aseamănă cu. Numele acesta a fost ales deoarece Peperomia este ȋnrudită cu piperul cu care și seamănă mult.

Studii recente arată că frunzele de Peperomia conţin substanţe cu efecte antibacteriene, benefice ȋn tratarea acneei. De asemenea, unele au efecte antioxidante, antipiretice și analgezice.

Tulpina sa crește drept și ajunge la 30 de cm. Frunzele sale sunt eliptice, ceroase, groase, de un verde ȋnchis și cu lungime de 13-14 cm. La unele varietăţi, acestea sunt vărgate cu bej, gri sau auriu.

Florile sunt mici, alb-verzui, grupate ȋn spice cu lungime de 10 cm.

Este folosită ca plantă de apartament, rămȃnȃnd verde tot anul.

Vezi și: Busuiocul, planta fermecata din gradina bunicii

Peperomia-ȋngrijire

Pentru a menţine planta sănătoasă, se recomandă așezarea ghiveciului ȋntr-un loc bine luminat, dar nu direct ȋn bătaia soarelui și folosirea unui substrat pe bază de turbă, bine drenat. Udarea se face numai cȃnd stratul superior este uscat.

De asemenea, pe timp de vară, umiditatea trebuie să fie ridicată pentru a evita veștejirea frunzelor. În acest scop, se pot folosi fie un umidificator, fie o tavă cu apă lăsată la soare sau pur și simplu, peperomia poate decora baia.

Se ȋnmulţește ușor, prin butași și seminţe.

În cazul ȋn care frunzele se ȋngălbenesc sau ȋncep să cadă, e semn că trebuie să se schimbe ceva ȋn regimul de udare al plantei sau să i se schimbe locul astfel ȋncȃt să i se ofere mai multă lumină.

Dacă tufa devine prea bogată, se poate toaleta, iar frunzele rezultate se pot pune ȋn vase de apă pentru a porni noi plante.

Sursa foto: www.toothmountainnursery.com

2 comentarii

  1. […] Peperomia optusifolia este o plantă originară din pădurile tropicale din Mexic,  nordul Americii de Sud și Caraibe. Aici cresc pe copaci, dezvoltȃndu-se cu o cantitate redusă de nutrienţi. Denumirea știinţifică a speciei provine din limba greacă, de la cuvintele peperi –piper și homoios–care se aseamănă… Cititi mai multe aici: Peperomia, planta care seamănă cu piperul […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here