Planta fereastra catedralei

1

Planta fereastra catedralei sau planta rugăciunii (Maranta leuconeura) este originară din pădurile tropicale din America de Sud. Numele sub care este cunoscută provin de la faptul că spre ȋnserat, frunzele sale se ȋndreaptă ȋn sus, amintind de mȃinile celor care se roagă.

Denumirea știinţifică a fost aleasă ȋn onoarea lui Bartolomeu Maranta, fizician și botanist Italian care a trăit ȋn secolul XVI.

Se identifică ușor prin frunzele ovate, catifelate, cu lungime de 12 cm, verzi-gri sau verzi-grena pe faţa inferioară și vărgate cu maro pe faţa superioară, cu un model ce amintește de un schelet de pește.

Cele tinere sunt rulate sub formă de tub.

Florile sale sunt mici, albe cu stropi purpurii, cu 2-5 petale. Rareori pot fi văzute la plantele crescute ȋn casă.

Crește pȃnă la 30 cm ȋnălţime, ocupȃnd un spaţiu redus, dar atrăgȃnd privirile prin aspectul său.

Vezi și: Uleiul de palmier

Planta fereastra catedralei-ȋngrijire

Fiind o specie tropicală, planta are nevoie de un mediu cu o umiditate ridicată, de un sol bogat ȋn substanţe nutritive și cu un drenaj eficient.

Se dezvoltă bine la umbră sau semiumbră, ferită de razele directe ale soarelui care pot provoca decolorarea frunzelor.

Se ȋnmulţește prin rizomi și butași.

Este sensibilă la temperaturi scăzute (sub 15 grade) și curenţi de aer, recomandȃndu-se așezarea ghiveciului ȋn zone ferite.

De asemenea, trebuie supravegheată pentru a fi protejată de atacul insectelor.

Ȋn sezonul rece, se recomandă ca udarea să se realizeze numai după uscarea stratului superior al pămȃntului.

Ȋn ceea ce privește fertilizatorii, aceștia trebuie folosiţi primăvara și vara, dar conform recomandărilor specialiștilor, deoarece o cantitate prea mare poate fi dăunătoare.

Planta fereastra catedralei se foloseste la decorarea interioarelor sălilor de conferinţe, holurilor hotelurilor sau teraselor, ȋn coșuri suspendate, etc.

Pe piaţă există numeroase varietăţi deosebite unele de celelalte prin culorile și “desenele” frunzelor. Acestea pot fi albe, auriu-galbene și mov.

Maranta leuconeura Lemon lime

Maranta leuconeura Kerchoveana

Sursă foto: www.bauble.botanicalgarden.ubc.ca, www.plantcaretoday.com

un comentariu

  1. […] Planta fereastra catedralei sau planta rugăciunii (Maranta leuconeura) este originară din pădurile tropicale din America de Sud. Numele sub care este cunoscută provin de la faptul că spre ȋnserat, frunzele sale se ȋndreaptă ȋn sus, amintind de mȃinile celor care se roagă. Denumirea știinţifică a fost… Cititi mai multe aici: Planta fereastra catedralei […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here