Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero

15

Dacă ai în plan construcţia unei case anul acesta, atunci trebuie să ştii şi care sunt costurile. CasoTeca îţi prezintă Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero. Iar dacă vrei să nu ai bătăi de cap şi o firmă specializată să se ocupe de tot procesul, poţi apela la Welcome Home, prima agenţie de project management imobiliar adresată persoanelor fizice.

Cum poţi lua 20.000 de lei de la stat să-ţi pui panouri fotovoltaice

Welcome Home oferă servicii pentru București și județul Ilfov și poate prelua integral sau doar o parte din proces. Astfel, aceştia se pot ocupa de identificarea terenului, proiectare, acte. Dar şi de contractul cu antreprenorul general și supervizarea etapelor de construcți. Aici sunt incluse şi sistemele de automatizare pentru casa inteligentă, proiect de design interior, peisagistică și curățenia finală. Clienții nu au costuri suplimentare. Şi asta deoarece comisionul agenției este oferit direct de către furnizorii de servicii.

Exemplu de cost pentru o casă de 85 de metri pătraţi utili

Luând în considerare un teren de 400 de mp în Ștefănești, se ajunge la un buget total de 85.000 euro, toate taxele incluse, pentru o casă la cheie, pe structură de cărămidă, cu suprafață desfășurată de 120 mp (suprafață utilă de aproximativ 85 de mp).

Există și variante mai ieftine, cu soluții constructive diferite – fie case pe structură metalică, fie case pre-fabricate din lemn (costurile încep aici de la 200 de euro+ TVA/mpc).

În acest calculul s-a luat în considerare varianta preferată de majoritatea bucureștenilor – structura pe cărămidă, pentru o familie cu venituri medii. Aceștia sunt cei care aleg de obicei între un apartament într-o zonă semi-centrală sau o casă în suburbii.

Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero
Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero

 

Cât te costă terenul pentru o casă în jurul Bucureştiului

Suprafața terenului ar trebui să fie de cel puțin două ori mai mare decât amprenta la sol a casei și ideal. Dacă proprietarul terenului nu are, solicitați un certificat de urbanism. Acesta indică valoarea maximă a procentului de ocupare a terenului (POT) și a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum și regimul de înălțime a constucției.

Sezonul reducerilor a cam trecut. Dar un tv Panasonic UltraHD curbat pe care l-am găsit pe eMAG are o reducere fabuloasă de 2250 lei. Vezi si tu despre ce vorba

Pentru că preţurile sunt mari în București, majoritatea aleg să-şi construiască o casă în localitățile din județul Ilfov. Unele dintre cele mai căutate zone sunt Ștefănești, Pantelimon, Berceni, Domnești, Chitila sau Otopeni. Iată care sunt preţurile pentur un teren de 400 de mp.

Cât te costă proiectarea unei case

Faza de proiectare este una dintre cele mai importante, deși mulți îi percep doar rolul estetic. Proiectantului îi revine sarcina de a elabora proiectul tehnic complet. Un preț mediu pentru servicii de proiectare se situează între 12-20 euro pe metru pătrat construit + TVA.

Clienții pot opta pentru un plan deja pre-stabilit ce poate fi personalizat, sau un plan 100% personalizat în funcție de nevoile de locuire, preferințe stilistice, dimensiunea și orientarea terenului etc.

Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero
Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero

Care sunt avizele de care ai nevoie pentru autorizaţia de construcţie

Deși cel mai puțin costisitoare în tot bugetul de construcție, acestea sunt cele care dau cele mai mari bătăi de cap clienților. Acestea presupun multe drumuri și timp pierdut la cozi pe la diverse autorități și insituții.

Avizele necesare sunt cele de la mediu, electricitate, gaze, precum și avizul sanitar. Acestea costă între 150-250 de lei. În funcție de poziționare, mai pot fi necesare avize și de la alte instituții.

Pentru autorizația de construcție se ia în calcul un procent din valoarea de construcție a casei, așa cum a fost definită de proiectant. Se achită în două tranșe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei.

Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero
Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero

Cât te costă construcţia casei

Colaborarea cu o firmă de construcții este de preferat, pentru controlul calității și obținerea unui certificat de garanție. De obicei, se lucrează cu termene de 50 de ani pentru structură, 10 ani pentru vicii ascunse și 2 ani pentru manoperă. În procesul de construcție sunt patru părți care colaborează pentru buna desfășurare a lucrării: proiectantul, beneficiarul, antreprenorul și dirigintele de șantier (obligatoriu, prin legislație).

Prețurile de construcție diferă în funcție de soluția constructivă aleasă (casă pe structură de cărămidă/metalică sau de lemn), vechimea și reputația antreprenorului precum și calitatea materialelor de construcție. Pentru o casă pe structură de cărămidă, stadiul la alb, cu finisaje standard prețurile diferă între 300-350 EUR/mpc + TVA.

Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero
Preţuri în 2018: cât te costă construcţia unei case de la zero

Cât costă branşamentele

Racordarea la rețeaua de electricitate se face încă din faza de șantier și presupune o taxă provizorie de 1.500 de lei. Racordarea finală costă aproximativ 3.500 – 4.000 de lei.

Prețul pentru racordarea la apă și canalizare este între 2.500-3.000 EUR și poate crește în funcție de distanța pâna la rețeaua de canalizare.

Racordarea la rețeaua de gaze se poate face după recepția casei și presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei până la poartă. În funcție de distanța până la casă, se mai adaugă un supliment de 30-50%.

Cât costă mobila

Pentru această etapă unii dintre antreprenori oferă servicii de design interior pentru predarea casei la cheie, sau se poate opta pentru un designer separat.

Pentru o casă P+1, cu suprafață desfășurată de 120 mp (suprafață utilă de aproximativ 85 de mp), costul poate varia între 8.000 – 10.000 euro cu TVA inclus pentru o mobilă de calitate medie – IKEA sau Mobexpert.

Acest cost cuprinde mobila pentru toate încăperile, aparatele electro-casnice (frigider, mașină de spălat rufe și vase, plită și cuptor), covoare, obiecte de iluminat, draperii, perdele și diverse decorațiuni.

Cât te costă peisagistica

Etapa finală care se realizează concomitent cu partea de mobilare presupune amenajarea gardului și a curții cu gazon și pavele până la proiecte elaborate cu vegetație complexă – flori, arbori sau iaz. Un pachet de bază pentru o curte de 300 de mp ce presupune gard, gazon și pavele se poate situa între 3.000 – 4.000 EUR, TVA inclusă.

15 comentarii

  1. De unde ati luat ma preturile astea? Ce vehiculati voi aici e dublu fata de preturile reale – pentru tot: teren, proiectare, constructie. Si daca suprafata construita e de 120 mp, cum v-a iesit suprafata utila de 80 mp??? Unde sunt 40 mp? In pereti? Vai de capul vostru! Nu va mai bagati ma in seama, daca nu aveti habar.

  2. In SUA gasesti case la 80k cu 3 camere, 2 bai, plus garaj amenajat la acelasi pret. Langa ocean, in cartier select. Asta avand in vedere ca venitul mediu pe cap de famile este in jur de 50k.
    Practic in Romania platesti de cel putin 20 ori mai mult ca raport venit mediu pe economie – pret casa pentru o casa mult mai mica. Ca sa numai zicem ca majoritatea caselor noi arata ca naiba.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here