Produse pentru un decor tradiţional românesc

0

În  ultimii ani, arhitecţii şi designerii români au creat accesorii, dar şi piese de mobilier cu accente tradţionale, menite să ne înfrumuseţeze vieţile şi să ne reamintească de tradiţii. CasoTeca îţi prezintă câţiva artişti şi arhitecţi care au  adus tradiţionalul românesc în contemporan. Iată mai jos câteva produse pentru un decor tradiţional românesc.

Lansată în mai 2013, colecţia Vatra poartă semnătura lui Vlad şi a Danei Boştin de la arhiDOT design. Colecţia doreşte să readucă în actualitate tradiţiile. Pe lângă piesele de mobilier de inspiraţie tradiţională, cei doi au creat şi ceasuri de perete, care mai pot fi folosite şi ca etajere pentru obiecte mici sau copuri de iluminat. Pentru mai multe detalii despre colecţia Vatra, intră pe arhiDOT.

furca04

cauc01

coloana1

mandra-randare

mandra04

mandrul-02

 Sursa foto: arhiDOT design

Irina Neacşu de la thecraftLAB a interpretat motivele folclorice ale portulul popular din Maramureş pe două scaune, decorate cu ajutorul unei ii colorată şi a unui palton cu blană de miel. Broderia a fost lucrată manual, iar designnul cojocului este semnat chiar de Irina.

irina nacsu

 

irina neacsuSursa foto: the craftLAB

Rămânem la capitolul scaune şi ne îndreptăm atenţia spre Octavia și Lucian, doi tineri arhitecți care lucrează cu meșteri din Bucovina, şi care au pus bazele Șezi Brand. Din mâna lor au ieșit scaune și mese cu accente tradiționale. Lucrate manual, din lemn de cireș, scaunele par a fi piese de muzeu. Cei doi nu s-au limitat doar la mese şi scaune, ci au mers mai departe şi cu dulapuri.

scaune sezi brand2

scaune sezi brand

scaune sezi brand3

scaune sezi brand4

Sursa foto: Alexandru Damian

masa

Motive tradiţionale româneşti găsim şi pe căni şi farfurii, şi ar merge de minune cu masa şi scaunele de la Şezi Brand.  Anca Vintlă Dragu, cea care se află în spatele Una ca Luna, pictează pe porţelan motive tradiţionale. Produsele se regăsesc în colecţia Rapsodia Română, în care piesa centrală este PoezIE, un ansamblu de farfurii care ilustrează o ie din zona Făgăraşului.

una ca luna

una ca luna3

una ca luna5

Și pereții unei locuințe pot prinde viață. Cai verzi pe pereți a realizat stickere cu motive tradiționale specifice zonelor din România, dar și cu povești românești, precum Capra cu trei iezi.

capra

brau3

brau

Şi dacă v-am trezit interesul pentru tradiţionalul românesc, atunci puteţi îngloba aceste elemente de decor într-o casă cu arhitectură tradiţională. Puteţi apela la arhitectul Liliana Chiaburu, care realizează pe comandă proiecte de case tradiţionale româneşti. Iată mai jos câteva exemple de case proiectate de Liliana.

case

case2

case3

Sursa foto: Case romaneşti la comandă via Facebook

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here