UPDATE: Astăzi începe programul rabla pentru electrocasnice pentru persoanele fizice

Voucherele electronice au valori cuprinse între 200 şi 500 de lei și sunt valabile 15 zile.

1

Înscrierea în programul „Rabla pentru Electrocasnice” dedicat persoanelor fizice, care ar fi trebuit să înceapă marți, la ora 12.00, a fost amânată.

Amânarea a fost decisă de teama atacurilor cibernetice și a pericolului de clonare a unor informații, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 

Știre inițială

Astăzi începe programul rabla pentru electrocasnice pentru persoanele fizice. Toţi cei interesaţi se pot înscrie în aplicaţia disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Vor primi un voucher electronic, cu valori cuprinse între 200 şi 500 de lei valabil 15 zile.

Voucherul va fi predat exclusiv comercianţilor autorizaţi, de la care pot lua electronice sau electrocasnice care consumă mai puţînă energie electrică, odată cu predarea aparatelor vechi, care sunt reciclate. România este codaşă la colectarea şi reciclarea celor mai periculoase deşeuri casnice. Pentru produsele dificil de transportat, frigidere şi maşini de spălat, clienţii pot solicită comerciantului de la care cumpără produsul nou să preia gratuit produsul vechi de acasă.

Ediţia din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” pentru persoane fizice demarează, azi, la ora 12:00, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, românii se pot înscrie în acest program prin intermediul aplicaţiei informatice disponibilă pe site-ul AFM, la adresele www.afm.ro şi la secţiunea https://electrocasnice.afm.ro/.

Conform regulamentului programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, după cum urmează: 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Vezi și Umidificatoarele și purificatoarele cu ioni, cele mai eficiente în lupta cu COVID-19

De asemenea, se acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.

După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.

„Am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor a cel puţin 100.000 de români cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

În 2019, Programul „Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou – de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

Vezi și Calitatea precară a aerului din școli afectează sănătatea copiilor și actul educațional. Cum se poate rezolva problema ventilației? 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here