Anul acesta se înregistrează un record pe piaţa imobiliară din România: vor fi finalizate 30.000 de locuinţe. Aceasta înseamnă că anul 2016 este cel mai bun an pentru piaţa de apartamente.
Cele mai multe locuinţe, circa 13.000, vor fi finalizate în București, în creștere cu aproximativ 20% față de anul anterior, arată un studiu al companiei Coldwell Banker. După Capitală, cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară sunt Cluj – Napoca, Constanța și Sibiu. Aici se vor finaliza peste 2.000 de unități în fiecare oraş.
În primele nouă luni din acest an s-au înregistrat cu 9% mai multe tranzacții imobiliare. Gradul de absorbție estimat al locuințelor finalizate în acest an de către dezvoltatori fiind unul ridicat. În Bucureşti este de de peste 70% în București, iar la Cluj – Napoca de peste 90%.
Unde s-au construit apartamente noi în Bucureşti
Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market. Anul 2016 a marcat și o majorare semnificativă numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.
Astfel, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale din București au finalizat și lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale. Sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri. Acest lucru face ca în zonele Aviației – Barbu Văcărescu și Grozăvești – Politehnică dar și Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unități.
Efectele Legii dării în plată
Adoptarea legii dării în plată și epuizare primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi. Această scădere a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă. Un alt factor care a influenţat revenirea cumpărătorilor a fost şi după ce băncile au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.
Gradul de absorbție în acest an de peste 70% a locuințelor finalizate în 2016 în București. Restul vor fi cumpărate în cea mai mare parte în următoarele șase până la nouă luni.