Red Bull Flugtag, concursul la care imaginaţia chiar zboară

1

Duminică, 17 mai 2023, pe Lacul Morii, a avut loc evenimentul Red Bull Flugtag.

Programul a ȋnceput la ora 12 și a ţinut cei peste 40 000 de spectatori cu ochii spre cer și spre rampa de lansare pȃnă la ora 18.00. Atȃt spectacolul aviatic cȃt și aparatele construite de concurenţi, au stȃrnit ropote de aplauze de nenumărate ori.

Vremea a fost perfectă pentru zbor, piloţii de la Aeroclubul Romȃniei și Flying Bulls demonstrȃndu-și talentul și rezistenţa fizică ȋn acrobaţii spectaculoase.

Așa cum e tradiţia la Red Bull Flugtag, cele 38 de echipe participante și-au prezentat ȋn primă fază aparatele construite cu multă imaginaţie, au realizat un moment artistic, iar apoi unul dintre membri, pilotul, a zburat de pe o rampă cu ȋnălţime de circa 10 m spre lac.

Recordul ȋn ceea ce privește distanţa parcursă ȋn zbor de un aparat ȋn cadrul acestui eveniment este de 78,6 m la nivel mondial și era de 17 m ȋn Romȃnia.

La ediţia din 2023, recordul naţional a fost doborȃt de două ori, o echipă zburȃnd 18 m, iar alta 24 m.

Cȃștigătorii premiului de popularitate au fost cei din echipa QWERTYkey-The Flying keyboard din Baia Mare, iar primele trei locuri au fost ocupate de 2Space cu aparatul Peli-Plane, Air Docs cu aparatul Izoleta, locul I  revenind echipei Pegassus 27, cu aparatul Zvăpăiatul.

Vezi și: Zmeele, aripi colorate ce zboara pe vant

Red Bull Flugtag ȋn lume

Prima ediţie a Red Bull Flugtag a avut loc ȋn Viena, ȋn 1992, avȃnd la bază un concept apărut ȋn sudul Angliei, ȋn localitatea Selsey, ȋn anul 1971, sub numele de “Birdman Rally”.

Oricine poate participa la concurs, dar aparatele trebuie să ȋndeplinească niște criterii stabilite de organizatori. De exemplu, să aibă o lungime maximă de 10m și să nu depășască 150 kg. Cum zborul se termină printr-un plonjon ȋn apă, se cere folosirea unor materiale care nu se scufundă și care nu poluează.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here