16 octombrie este Ziua Mondială a Pâinii, de aceea vă prezentăm o rețetă clasică de pâine și sfaturi practice pentru o pâine reușită de fiecare dată.
Sărbătoarea a fost inițiată de Uniunea Internațională a Brutarilor și Brutarilor-Patiseri (UIB) în 2006 și este dedicată celebrării pâinii ca simbol global al hranei de bază. Totodată, pune în evidență importanța brutarilor și a tradițiilor asociate cu producerea acesteia.
Ingrediente:
- 1 kg făină tip 550 sau 650
- 700 ml apă caldă, nu fierbinte
- 20 g sare
- 25 g drojdie proaspătă
- puțin ulei
Mod de preparare:
Începe prin a cântări toate ingredientele pe care le vei folosi. Într-un castron încăpător, toarnă 600 ml de apă călduță, adaugă drojdia și amestecă până se dizolvă, folosind o lingură de lemn. Presară deasupra puțină făină și lasă castronul pe masă, pentru 10 minute, până când se activează drojdia. Aceasta își va mări volumul și va deveni spumoasă.
Toarnă, toată făina peste drojdie și frământă aluatul pentru pâine. Când acesta este încă lipicios, adaugă sarea și restul de apă. În cazul în care aluatul pare foarte moale, cantitatea de apă adăugată trebuie să fie mai mică. Mai frământă puțin, apoi toarnă puțin ulei pe blatul de lucru, mută aluatul și frământă bine cu mâinile.
Pune aluatul într-o tavă, acoperă-l cu o folie de plastic și lasă-l la dospit pentru o oră, la temperatura camerei. După ce a dospit, formează pâinea sub forma unei bile, apoi pune aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu o tavă cu apă fierbinte în cuptorul preîncălzit la 250 de grade C o, în partea de jos, iar în partea de sus introdu tava cu pâine. Aburul va împiedica formarea prematură a crustei. Lasă pâinea să se coacă pentru 20 de minute, apoi scoate tava cu apă. Redu temperatura la 200 de grade Celsius și mai lasă pâinea să se coacă pentru încă 30 de minute, pornind ventilația cuptorului.
Sursa: solarisplant