Roboții care fac treabă-n gospodărie cât ești plecat

1

În urmă cu câțiva ani nu ne-am fi imaginat că în timp ce noi lipsim de acasa niște roboți inteligenți pot face treabă în locul nostru, atât în grădină cât și în casă. Viking MI 632 este robotul care tunde iarba iar Scout RX1 este robotul aspirator.

STIHL România a scos anul trecut de pe piaţă în jur de 10.000 de utilaje vechi, cu ajutorul programului „Rabla pentru motounelte”, cifra totală în decurs de patru ani fiind de 25.000. Unul din înlocuitorii rablelor este Viking MI 632, robotul de tuns iarbă.

Mașina de tuns iarbă VIKING iMow MI 632 P este ușor de utilizat datorită ergonomiei maxime și automatizării complete. Rapid, inteligent și eficient, iMow reprezintă ultimul trend inovator de tuns robotizat de la VIKING. Este ideal pentru îngrijirea ecologică a gazonului în timp redus. El taie gazonul automat și în funcție de cerințe. Timpul de cosit este programat folosind panoul de control. Cu ajutorul butonului rotativ, puteți ajusta înălțimea de tăiere în 15 nivele 2-60 mm. Lățimea de tăiere de 30 cm, acumulatorul Li-Ion AAI 200 precum și sistemul de cuțite din dotarea mașinii permit curățarea unei suprafețe de aproximativ 4.000 metrii pătrați în doar 150 de minute.

iMow_MI_632__AW_01

Dacă plouă sau se descarcă acumulatorii, robotul de tuns iarbă se deplasează singur în stația de andocare și își reîncarca acumulatorii. Datorită acestui sistem inteligent de încărcare, robotul de tuns iarbă decide singur dacă este nevoie de o încărcare rapidă din cauza necesității de continuare a operațiunii de tăiere, sau dacă acumulatorul urmează să se încarce în modul normal – adică economic. Partea de comandă cu diplay LCD luminos se poate detașa de utilaj. Extrem de practic în timpul cositului, tăieturile sunt distruse fin și nutrienții sunt puși înapoi în sol. Cuțitul rezistent de tocat ramâne foarte mult timp ascuțit. După fiecare oprire a cuțitului, sensul de rotire se schimbă automat, astfel se asigură o uzură uniformă. Ca să nu vă țineți iMow-ul legat cu lanț în curte, acesta emite un semnal acustic de avertizare, daca este mișcat, lovit sau ridicat neautorizat. Vă poate fi de folos și în zone cu vegetație deasă și pe terenuri accidentate, precum și cu înclinații ușoare (aproximativ 35 %). Rotile profilate sunt foarte silențioase dar au și funcție de autocurățare.

Miele aduce pe piaţa din România aspiratorul robot cu vacuum, Scout RX1. Primul dispozitiv-robot de curăţare din portofoliul Miele se diferenţiază prin tehnologia inteligentă „Smart Navigation”, autonomia îndelungată a bateriei şi designul slim. Scout RX1 a fost lansat la nivel european în această primăvară.

scout2

Tehnologia „Smart Navigation” permite aspiratorului robot să genereze o hartă virtuală a suprafeţei de curăţat, funcţiile şi senzorii încorporaţi de acest sistem de navigație ajută la obţinerea unei curăţări impecabile şi rapide a întregii locuințe, indiferent de textura suprafeţelor aspirate.

Disponibil în această formă doar pentru aspiratoarele Miele, Scout RX1 dispune de o serie de caracteristici inedite:

  • senzorul giroscopic măsoară și înregistrează mișcările de întoarcere ale aspiratorului;
  • camera digitală integrată în carcasa superioară scanează, de mai multe ori pe minut, suprafața încăperii beneficiind în acest fel de o curățare perfectă a acesteia, chiar și în spațiile greu accesibile;
  • șapte senzori infraroșu ce scanează la 180 de grade identifică mobilierul și obiectele uitate pe podea şi protejează împotriva unei eventuale loviri a aspiratorului de acestea;
  • trei senzori infraroșu amplasați sub unitate îi oferă posibilitatea să sesizeze apropierea unei margini a suprafeţei aspirate şi să o evite, Scout RX1 având capacitatea de a recrea în timp real o nouă rută.

Cu un sistem curățare „Triple Cleaning”, Scout RX1 ajunge în zonele dificil de curăţat, precum colţurile camerelor sau de-a lungul pereţilor, cu ajutorul a două perii rotative lungi. Are o capacitate de 0,6 litri şi poate îndepărta particulele aspirate printr-o simplă apăsare de buton iar aerul din cameră este împrospătat continuu cu ajutorul filtrului AirClean. Scout RX1 are patru programe de curăţare. În programul „Auto”, dispozitivul curăţă întreaga încăpere. „Spot” este dedicat aspirării unei zone definite de până la 1,80 de metrii pătraţi. Programului „Corner”, curăţă spațiile greu accesibile, cum este cazul colțurilor, în profunzime în cel mai eficient mod. „Turbo” oferă o curăţenie mai minuţioasă decât programul „Auto”, într-un interval de timp redus la jumătate.

Scout-RX1_2

Aspiratorul Scout RX1 curăţă în 120 de minute o suprafaţă de până la 150 de metrii pătraţi. Pentru suprafeţe mai mari, acesta se reîntoarce automat la sursa de electricitate pentru reîncărcarea bateriei şi în aproximativ două ore reia programul de curăţenie din punctul în care s-a oprit anterior. Poate sesiza și diferenţele de înălţime de până la 2 centimetri, putând să treacă uşor peste pragul uşilor şi să continue neîntrerupt curăţarea covoarelor odată ce le întâlneşte. Utilizatorii pot marca cu o bandă magnetică suprafeţele pe care nu doresc ca Scout RX1 să le aspire. Pot fi programate în avans sau cu ajutorul unei telecomenzi, prin simpla predefinire a timpului de start şi finish.

Roboțelul Scout RX1 cântărește doar 2,9 kilograme, are înălţimea de 89 de milimetri, diametrul de 350 de milimetri și poate fi cumpărat din magazinele de specialitate la un preț recomandat de 2.990 lei.

Autor: Iulia Gubandru

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here