Salcȃmul galben, un copac cu flori frumoase, dar otrǎvitor

1

Salcȃmul galben (Laburnum anagyroides) este o plantă originară din centrul şi sud-estul Europei ce face parte din familia Fabaceae.

Copacul care produce flori galbene, neparfumate, aşezate ȋn ciorchine, ajunge la o ȋnălţime de 6-8 m. Frunzele sale sunt eliptic lanceolate, verde ȋnchis sau verde gri, cu perişori pe partea inferioară. Fructele sunt pastăi maro care au lungime de 4-5 cm.

Se dezvoltă bine pe soluri sărace şi este rezistent la poluare, caracteristici care fac să fie una dintre speciile preferate ȋn amenajările peisagistice din oraşe. Se plantează solitar sau ȋn grupuri, ȋn grădini şi parcuri.

Este potrivit pentru aliniamentele stradale şi pentru plantarea ȋn formă de boltă, prin folosirea pergolelor. Este o plantă decorativă prin aspectul său, dar atrage şi multe insecte fiind o specie meliferă. Astfel, contribuie la realizarea unui ecosistem sănătos ȋn zonele urbane.

Citeşte şi: https://agroteca.ro/glicina-flori-curgatoare/ 

Salcȃmul galben-cultivare

Se plantează pe soluri argiloase sau calcaroase, umede, dar bine drenate, aflate ȋn zone expuse razelor soarelui.
Este rezistent la geruri de pȃnă la -15 grade Celsius şi la secetǎ.

Salcȃmul galben se ȋnmulţeşte prin seminţe semănate ȋn luna mai. Cu 12 ore ȋnainte, acestea trebuie umezite.

Dacă cumpăraţi puieţi din pepiniere, plantaţi-i toamna tȃrziu sau primăvara devreme, ȋn afara perioadei de vegetaţie. Lăsaţi o distanţă de 1,5 m ȋntre ei pentru a permite o dezvoltare armonioasă.

Atenţie! Toate părţile plantei conţin citisină, un alcaloid care este toxic. Astfel, manevrarea seminţelor la plantare se va face cu mănuşi de protecţie.

Pe piaţă există o varietate de salcam galben care are inflorescenţe parfumate, mari, cu 50-60 cm lungime. Aceasta se numeşte Laburnum x watereri.

Preţul unui puiet de 60-80 cm este de 55-57 lei pe www.pepinieracobadin.ro.

Sursa foto:treeflower.la.coocan.jp; produto.mercadolivre.com.b

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here